📓Zakaj copatki brez kroma

Pustolovsko življenje najmlajših zahteva kvalitetno obutev, ki omogoča varen korak, podpira zdrav razvoj stopalc in seveda ni škodljivo splošnemu zdravju malčkov.

V enem prejšnjih člankov smo opisali 5 dejstev o mokasinkah, zaradi katerih se boste zaljubili vanje. Minimellows copatki med drugim izstopajo po kvaliteti materiala, iz katerega so narejeni - to je dojenčkom-varno 100% certificirano EU usnje brez kroma. Kaj točno to pomeni in kakšne so prednosti usnja brez kroma, vam podrobneje razložimo v tem članku.

 

Kaj je 6-valentni krom?

6-valentni krom je ena od oblik kovinskega elementa kroma, ki se v naravi pojavlja le redko. Nastaja med industrijskimi procesi, kot na primer v proizvodnji nerjavečega jekla, tekstilnih barvil ter med procesom strojenja usnja.

Je zelo strupena, močno alergena kemikalija ter rakotvorna snov, ki predstavlja resno tveganje za zdravje delavcev v industriji, kjer se pogosto uporablja. Prav tako je škodljiva za okolje in za zdravje osebe, ki izdelek nosi. V tekstilu in obutvi je vsebnost 6-valentnega kroma sicer zakonsko omejena na največ 3 mg/kg.

Kljub škodljivostim je kar 98% usnja na tržišču strojenega s kromom. Razlogi za to so predvsem kvantitativni, usmerjeni izključno na dobiček – proizvodnja usnjenih izdelkov s kromom je cenejša, enostavnejša in hitrejša.

 

6-valentni krom v modni industriji

Še posebej pomembno se je izogibati usnjenim izdelkov s kromom, ki imajo med rabo neposreden stik s kožo, saj ta povečuje tveganje za alergijske reakcije, kot je kontaktni dermatitis.

Ozaveščanje o škodljivosti nošenja usnja, strojenega s kromom, narašča. Priporočila veljajo tako za odrasle kot tudi za otroke, ki pa imajo seveda še občutljivejšo kožo in se njihovo telo še razvija. V poletnih mesecih otroci pogosto obujejo copate na boso nogo – kar je še nevarneje, saj je tako občutljiva koža stopal v neposrednem stiku s kontaminiranim usnjem.

Usnje, strojeno z vodo namesto s kromom

Cena izdelka na žalost nikakor ne odraža njegove kvalitete, prav tako ne dejstva, kje in kako je narejen. Minimellows copatki so narejeni iz najkvalitetnejšega usnja in ne vsebujejo popolnoma nobenih škodljivih snovi, kar je še posebej pri otrocih izjemno pomembno. Namesto s kromom je usnje Minimellows copatk strojeno z vodo. Uporabljamo usnje, ki je kot 1. usnje v Nemčiji prejelo certifikat združenja European Center for Alergy Research Foundation, da je primerno tudi za otroke z občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam.

Poleg izredne kvalitete usnja, so copatki so prejeli prestižno nagrado NAJBOLJŠE OBUVALO ZA PRVE KORAKE Junior Design Awards, ki šteje med najboljša priznanja v otroški branži in izdelek ocenjuje celostno – njegovo kvaliteto, resnično uporabno vrednost in dizajn.

 

minimellows copatki

OGLEJ SI CELOTNO KOLEKCIJO MINIMELLOWS COPATK ➝