🎧 dr. Darija Strah: ginekološki pregledi in zdravje žensk

Dr. Darija Strah je za študentsko raziskovalno delo s področja psihiatrije prejela Prešernovo študentsko nagrado. Z ginekologijo in porodništvom se je aktivno srečala že v času študija na medicinski fakulteti. Specializacijo iz ginekologije in porodništva je opravljala na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na King's College Hospital School v Londonu.

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify | Google Podcasts

Nosečnost je čudovit, a obenem tudi zahteven čas v življenju ženske. Medtem ko se veselimo prihoda novega člana družine, se pogosto soočamo z mnogimi vprašanji in skrbmi. Srečanje z ginekologom in porodničarjem je ključnega pomena, saj nam lahko pomagajo razjasniti dvome in nas usmeriti v pravo smer. 

V podcastu dr. Darija Strah govori o trendu zamrznitvi jajčec, kako zanesljivo je in kakšne so prakse v tujini, obsežno pa se posveti tudi priporočilom glede pregledov pri ginekologu, spolnosti po porodu, okrevanju ter novostim na področju nosečnosti in ginekologije.

👩‍⚕️ Kakšne so novosti v ginekologiji?

V zadnjih letih so se na področju ginekologije in porodništva pojavile nekatere novosti, ki olajšujejo skrb za nosečnice. Ena od teh novosti je nuhalna svetlina, ki ga krije ZZZS in dvojni hormonski test, ki se izvaja v zgodnji nosečnosti. Ta test omogoča zgodnje odkrivanje morebitnih kromosomskih nepravilnosti pri plodu, kot je Downov sindrom. To je zelo pomembna preiskava, ki je sedaj na voljo vsaki nosečnici, saj je brezplačna in dostopna preko obveznega zavarovanja. 

Neinvazivni presejalni test, znan kot NIFTY, je še bolj zanesljiv pri odkrivanju kosomskih nepravilnosti in ga je mogoče opraviti po opravljeni nuhalni svetlini in zgodnji morfologiji. Čeprav je ta test še vedno plačljiv, je njegova cena relativno dostopna v primerjavi z drugimi genetskimi preiskami.

Pomembno je poudariti, da noben test ni stoodotno zanesljiv. Včasih se lahko pojavijo lažno pozitivni ali lažno negativni rezultati, vendar pa se v Sloveniji izvajajo dodatne preiskave, kot je biopsija hormonskih resic ali anamneza, ki lahko potrdijo ali ovržejo prvotne rezultate. Zaupanje v ginekologa je ključno, saj imajo strokovnjaki dolgoletne izkušnje in usposobljenost za interpretacijo teh rezultatov.

👩‍⚕️ Kako pogosto bi morali hoditi na ginekološke preglede in katere teste bi morale ženske redno opravljati?

Zgodnje odkrivanje bolezni je ključnega pomena za ohranjanje našega zdravja. Ena od bolezni, ki jo je mogoče odkriti zgodaj, je rak na materničnem vratu. Program Zora je namenjen temu, da nas opozori, da je čas za pregled pri ginekologu. Ta bris, imenovan tudi PAP bris, nam lahko pomaga pri zgodnjem odkrivanju raka na materničnem vratu.

Po dveh zaporednih brisih pri dvajsetem letu, če so rezultati v redu, nam pripada bris le na tri leta. Vendar pa se ne smemo zanašati samo na to. Med dvajsetim in tridesetim letom, razen če imamo posebne hormonske težave, kot so policistični jajčniki, endometrioza ali predmenstrualni sindrom, se načeloma ne ukvarjamo z rednimi brisi, so pa le ti zelo pomembni za spremljanje zdravstvenega stanja. 

Priporočljivo je, da se vsaj enkrat na leto opravi temeljit ultrazvočni pregled ter PAP bris.

V obdobju od tridesetega leta do menopavze je pomembno nadaljevati redne obiske pri ginekologu ter opravljati preglede dojk, ki omogočajo zgodnje odkrivanje morebitnih benignih tumorjev ali vnetnih sprememb. Ohranjanje zdravega načina življenja, vključno z uravnoteženo prehrano in telesno aktivnostjo, ima prav tako pomembno vlogo pri skrbi za zdravje reproduktivnega sistema.

👩‍⚕️ Kako poteka okrevanje po porodu in kaj lahko pričakujejo nove mamice?

Izkušnje materinstva prinašajo tako čudovite trenutke kot tudi izzive. V obdobju po porodu se ženske soočajo s telesnim okrevanjem, ki zahteva počitek in skrb zase. Poporodno obdobje se šteje kot 6 tednov po porodu. Pomembno je tudi poudariti, da so na voljo dobra zdravstvena oskrba.

Poleg telesnega okrevanja je pomembno tudi čustveno in partnersko podporno okolje, ki pomaga ženskam pri prilagajanju na novo vlogo.

👩‍⚕️ Kdaj lahko ženske ponovno začnejo s spolnimi odnosi?

Spolni odnosi po porodu zahtevajo vzajemnost in razumevanje med partnerjema ter spoštovanje intimnosti in povezanosti. Načeloma ima novopečena mamica prvi pregled pri ginekologinji pri 6 tednih in če ni kakšnih zapletov, so lahko spolni odnosi varni.

Seveda pa je nekaj popolnoma drugega, kako se ženska dejansko počuti. Porod mamice izčrpa, zato je pomemben počitek, pogovor s partnerjem in predvsem sprejemanje sebe, da si brez slabe vesti privoščimo okrevanje in počitek.

V podcast pogovoru lahko slišite še izčrpen odgovor na vprašanje, ki se tiče zaščite po porodu: ali je res, da med obdobjem dojenja ne moreš zanositi? Kaj pomeni zamrznitev jajčec, kako učinkovita je ta metoda in kakšna je praksa v tujini? Poslušajte celoten pogovor na povezavi spodaj:

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify | Google Podcasts





Komentiraj