📓 Recept: okusni laktacijski ovseni kosmiči s sadjem

Namen laktacijske hrane je zagotoviti doječi materi potrebne hranilne snovi in energijo ter spodbujati proizvodnjo mleka za dojenje. Laktacijska hrana je zasnovana tako, da izpolnjuje prehranske potrebe doječe matere, saj se med dojenjem porabljajo dodatne energijske in hranilne vire.

Preden preskočimo na recept za okusne laktacijske ovsene kosmiče, naj vam predstavimo nekatere ključne cilje laktacijske prehrane:

 1. Povečanje proizvodnje mleka: laktacijska hrana pogosto vsebuje sestavine, ki veljajo za galaktagoge, to so snovi, ki spodbujajo tvorbo mleka, kot so lanena semena, ovseni kosmiči, oreščki in mlečni izdelki.

 2. Zagotavljanje dovolj hranil: doječe matere potrebujejo večjo količino določenih hranil, kot so beljakovine, kalcij, železo in folna kislina. Laktacijska hrana pomaga zagotoviti, da matere dobijo te hranilne snovi v zadostnih količinah.

 3. Vzdrževanje zdrave telesne teže: med dojenjem ženske lahko izgubijo nekaj telesne mase, zato je pomembno, da laktacijska hrana zagotovi dovolj kalorij, da bi matere ohranjale zdravo težo.

 4. Izboljšanje splošnega zdravja: laktacijska hrana vsebuje tudi snovi, ki pomagajo izboljšati splošno zdravje doječe matere, kot so vitamini, minerali in vlaknine.

 5. Izboljšanje okusa mleka: hrana, ki jo mati zaužije, lahko vpliva na okus mleka, kar lahko spodbudi dojenčka k boljšemu vedenju pri dojenju.

Zdaj pa skočimo kar na okusen recept za zajtrk ali malico z ovsenimi kosmiči.

Sestavine:

 • 1 skodelica ovsenih kosmičev
 • 2 skodelici mleka (lahko uporabite običajno kravje mleko, mandljevo mleko ali drugo mleko po vaši izbiri)
 • 2 žlici lanenih semen
 • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa
 • 1/2 skodelice narezanega svežega sadja (na primer jagode, banane, borovnice)
 • 1/4 skodelice nesoljenih oreščkov (na primer mandlji, orehi)
 • ščepec cimeta 
 • ščepec soli

Recept:

 1. V majhnem loncu zmešajte ovsene kosmiče in mleko. Dodajte ščepec soli in pustite, da se segreva na nizkem ognju. Mešajte občasno, dokler se kosmiči ne zmehčajo in mešanica postane gosta, približno 5 minut.

 2. Ko so kosmiči mehki, dodajte lanena semena in dobro premešajte.

 3. Nato vmešajte med ali javorjev sirup in cimet.

 4. Odstranite lonček s štedilnika in pustite, da se malo ohladi.

 5. Ko je obrok nekoliko ohlajen, narezano sveže sadje in oreščke enakomerno porazdelite po vrhu.

 6. Postrezite mlačno ali toplo in uživajte v okusnem laktacijskem obroku, ki vam bo pomagal spodbuditi proizvodnjo mleka.

Pa dober tek! 😋

Komentiraj