šŸ““ Recept: okusni laktacijski ovseni kosmiči s sadjem

Namen laktacijske hrane je zagotoviti doječi materi potrebne hranilne snovi in energijo ter spodbujati proizvodnjo mleka za dojenje. Laktacijska hrana je zasnovana tako, da izpolnjuje prehranske potrebe doječe matere, saj se med dojenjem porabljajo dodatne energijske in hranilne vire.

Preden preskočimo na recept za okusne laktacijske ovsene kosmiče, naj vam predstavimo nekatere ključne cilje laktacijske prehrane:

  1. Povečanje proizvodnje mleka: laktacijska hrana pogosto vsebuje sestavine, ki veljajo za galaktagoge, to so snovi, ki spodbujajo tvorbo mleka, kot so lanena semena, ovseni kosmiči, oreŔčki in mlečni izdelki.

  2. Zagotavljanje dovolj hranil: doječe matere potrebujejo večjo količino določenih hranil, kot so beljakovine, kalcij, železo in folna kislina. Laktacijska hrana pomaga zagotoviti, da matere dobijo te hranilne snovi v zadostnih količinah.

  3. Vzdrževanje zdrave telesne teže: med dojenjem ženske lahko izgubijo nekaj telesne mase, zato je pomembno, da laktacijska hrana zagotovi dovolj kalorij, da bi matere ohranjale zdravo težo.

  4. IzboljŔanje sploŔnega zdravja: laktacijska hrana vsebuje tudi snovi, ki pomagajo izboljŔati sploŔno zdravje doječe matere, kot so vitamini, minerali in vlaknine.

  5. IzboljŔanje okusa mleka: hrana, ki jo mati zaužije, lahko vpliva na okus mleka, kar lahko spodbudi dojenčka k boljŔemu vedenju pri dojenju.

Zdaj pa skočimo kar na okusen recept za zajtrk ali malico z ovsenimi kosmiči.

Sestavine:

  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 2 skodelici mleka (lahko uporabite običajno kravje mleko, mandljevo mleko ali drugo mleko po vaÅ”i izbiri)
  • 2 žlici lanenih semen
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa
  • 1/2 skodelice narezanega svežega sadja (na primer jagode, banane, borovnice)
  • 1/4 skodelice nesoljenih oreŔčkov (na primer mandlji, orehi)
  • Ŕčepec cimetaĀ 
  • Ŕčepec soli

Recept:

  1. V majhnem loncu zmeÅ”ajte ovsene kosmiče in mleko. Dodajte Ŕčepec soli in pustite, da se segreva naĀ nizkem ognju. MeÅ”ajte občasno, dokler se kosmiči ne zmehčajo in meÅ”anica postane gosta, približno 5 minut.

  2. Ko so kosmiči mehki, dodajte lanena semena in dobro premeŔajte.

  3. Nato vmeŔajte med ali javorjev sirup in cimet.

  4. Odstranite lonček s Ŕtedilnika in pustite, da se malo ohladi.

  5. Ko je obrok nekoliko ohlajen, narezano sveže sadje in oreŔčke enakomerno porazdelite po vrhu.

  6. Postrezite mlačno ali toplo in uživajte v okusnem laktacijskem obroku, ki vam bo pomagal spodbuditi proizvodnjo mleka.

Pa dober tek!Ā šŸ˜‹

Komentiraj