📓 3 vaje za spodbudo gibalnega razvoja dojenčka

Leto dojenčka je polno raznovrstnih izzivov. Njihov razvoj poteka z bliskovito hitrostjo na ogromno področjih hkrati. Izbrali smo 3 vaje po obdobjih, ki spodbujajo gibalni razvoj dojenčkov – jim pomaga, da se hitreje obrnejo, da držijo glavo pokonci, se plazijo in shodijo. Razen tega pa jim vadba prinese boljši spanec ter boljšo voljo!

 

0 - 3 mesecev: KOLESARJENJE

Ta vaja je odlična za krepitev dojenčkovih nog, kolkov, kolen in trebušnih mišic, poleg tega pa je odlična naravna metoda za spodbujanje spuščanja vetrov, ki jih napenjajo.

Dojenček naj leži na hrbtu, medtem ko ga držimo za nogice in jih premikamo tako, da kroži, kot bi kolesaril. Vajo lahko izvajate tako, da parkrat z nogami zaokrožite, naredite kratko pavzo, ter to ponavljamo dokler malček kaže zanimanje s smehom, brcanjem ali očesnim stikom.   

 

3 - 6 mesecev: KU-KU

Dojenčki preležijo večino časa na hrbtu. S tem, ko jih obrnemo na trebuh, spodbujamo razvoj njihovih mišic v hrbtu, vratu, rokah in ramah.

Vajo lahko dojenček leži s trebuhom na igralni blazini ali pa na vašemu prsnemu košu medtem ko ležite. Dojenček bo dvignil glavo, da bi vas lahko pogledal v obraz. Zanimanje mu lahko še vzpodbudite tako, da tudi sami dvigujete glavo k malčku – tako bo to vadba za oba!

 

6 - 9 meseci: PRVI SALTO

Položaj z glavo nazdol in nogami navzgor spodbuja dojenčkovo ravnotežje. S pogostejšim obračanjem na glavo bodo malčki bolj vajeni različnih položajev glave, kar pa je tudi dobro proti morski bolezni.

Pri tej vaji lahko malčka prosto obračate okrog vašega telesa, tako stoje kot tudi v sede ali leže. Pri vaji ne bodite prehitri, z malčkom se med vajo tudi pogovarjajte in pustite, da se odzove na zabavo.

 

 

Pri Minimellows imamo prelepe darilne paketke za novorojenčke. V paketku so lahke mokasinke, ki ne zavirajo dojenčkovega brcanja, ninica, ob katero se lahko malček stisne po svoji kratki vadbi, ter prelepa čestitka, ki zapolni darilni paketek.

 

Komentiraj