🎧 Nuša Gnezda: Telo po porodu

Danes je z nami Nuša Gnezda – osebna trenerka in strokovnjakinja za treniranje žensk v nosečnosti in po porodu. Z Ajdo sta se med drugim pogovarjali o vplivu nosečnosti in poroda na žensko telo ter o vajah, ki so po porodu koristne.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

 

Žensko telo po porodu

V nosečnosti in s porodom se v telesu zgodijo velike spremembe in smešno je pričakovati, da bomo po vsem tem na isti točki kot pred porodom, zato je tudi vedno manj žensk, ki jim je glavni cilj takoj po porodu shujšati. Treba se je zavedati, da potrebuje telo po porodu svoj čas rehabilitacije, tako kot po kakšni operaciji – potrebno je počivati in tudi delati na primer določene vaje za krepitev mišic, ki so se med nosečnostjo in porodom oslabile.  

  

Prve vaje po porodu

Med nosečnostjo je aktivnost zelo dobrodošla, dokler se nosečka dobro počuti. Izjemno naporne vadbe vseeno niso priporočljive, ker lahko povzročijo kakšne poškodbe ali bolečine tudi kasneje.

Po porodu pa je pomembno krepiti predvsem dele telesa, ki jih nimamo stalno na očeh. Ker ne vidimo v svoje telo, ne vemo, kaj točno se notri dogaja. Nosečnost in prav tako porod zelo vplivata na telo, zato so vaje po porodu zelo koristne, saj se sicer oslabelosti lahko poznajo kasneje. Treba je delati z različnimi protokoli. Že v porodnišnici lahko začnemo z dihalnimi protokoli, ki povrnejo določene živčne povezave – na primer, da se diafragma poravna nad medenično dno, da delujeta sinhrono in ne pride do težav z medeničnim dnom.

Zelo težko je reči, kdaj je telo pripravljeno na bolj naporne aktivnosti, kot je na primer celodnevno smučanje ali kakšen daljši kolesarski izlet. Treba se je postopoma pripravljati na to in začeti počasi. Ženske pogosto zanima, kdaj je telo pripravljeno na tek, pa tega ne moremo vedeti, ker ne vemo, kaj se v telesu dogaja. Več kot bomo delale na tem, da pridobimo nazaj na moči, hitreje bo telo pripravljeno na napornejše aktivnosti. Potrebno je paziti na svoje telo in mu morda še bolje prisluhniti, kot sicer. Dobro se je opazovati in če na primer čutiš, da te bolijo noge, se ustavi in naredi pavzo.

 

Najbolj pogoste težave po porodu

Daleč najpogostejša težava je urinska inkontinenca, temu sledijo diastaza rektusov in izčrpanost telesa. Pogoste so tudi bolečine v križu in sklepih. O tem se na splošno govori zelo malo in veliko stvari ostaja skritih.

Nevarnost urinske inkontinence je enaka, ali je imela ženska naraven porod ali carski rez – v obeh primerih se je zgodila nosečnost, raztegnilo se je medenično dno, prav tako so podivjali hormoni. Veliko ljudi pozna Keglove vaje, a jih narobe izvajajo. Medenično dno je treba okrepiti, a z napačnim izvajanjem vaj mišico le zakrčimo, tako pa ta ne more izvajati svoje funkcije. Mišice sprostimo najbolje na primer z dihalnimi protokoli.

 

Nasvet mamicam in nosečkam za dvig samozavesti 

‘’Če bi izbirala med zdravjem in izklesanim telesom, za kaj bi se odločila?’’ – verjetno bi vsaka, ali pa vsaj te, ki jim je bilo 100% zdravje že kdaj odvzeto, izbralo zdravje. 

Obiščite tudi Nušino stran: fitmami.si

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

 

  

Sanjsko sive mokasinke so narejene z ljubeznijo in mislijo na najboljšo obutev za vašega malčka. Idealne so tako za igro, kot tudi za prve korake in sladek topel dremež v vozičku. 

 

 

Komentiraj