šŸŽ§ NuÅ”a Gnezda: Telo po porodu

Danes je z nami NuÅ”a Gnezda ā€“ osebna trenerka in strokovnjakinja za treniranje žensk v nosečnosti in po porodu. Z Ajdo sta se med drugim pogovarjali o vplivu nosečnosti in poroda na žensko telo ter o vajah, ki so po porodu koristne.

PosluÅ”aj tudi na:Ā Apple PodcastsĀ |Ā SpotifyĀ |Ā Google PodcastsĀ 

Ā 

Žensko telo po porodu

V nosečnosti in s porodom se v telesu zgodijo velike spremembe in smeÅ”no je pričakovati, da bomo po vsem tem na isti točki kot pred porodom, zato je tudi vedno manj žensk, ki jim je glavni cilj takoj po porodu shujÅ”ati. Treba se je zavedati, da potrebuje telo po porodu svoj čas rehabilitacije, tako kot po kakÅ”ni operaciji ā€“ potrebno je počivati in tudi delati na primer določene vaje za krepitev miÅ”ic, ki so se med nosečnostjo in porodom oslabile. Ā 

Ā Ā 

Prve vaje po porodu

Med nosečnostjo je aktivnost zelo dobrodoŔla, dokler se nosečka dobro počuti. Izjemno naporne vadbe vseeno niso priporočljive, ker lahko povzročijo kakŔne poŔkodbe ali bolečine tudi kasneje.

Po porodu pa je pomembno krepiti predvsem dele telesa, ki jih nimamo stalno na očeh. Ker ne vidimo v svoje telo, ne vemo, kaj točno se notri dogaja. Nosečnost in prav tako porod zelo vplivata na telo, zato so vaje po porodu zelo koristne, saj se sicer oslabelosti lahko poznajo kasneje. Treba je delati z različnimi protokoli. Že v porodniÅ”nici lahko začnemo z dihalnimi protokoli, ki povrnejo določene živčne povezave ā€“ na primer, da se diafragma poravna nad medenično dno, da delujeta sinhrono in ne pride do težav z medeničnim dnom.

Zelo težko je reči, kdaj je telo pripravljeno na bolj naporne aktivnosti, kot je na primer celodnevno smučanje ali kakŔen daljŔi kolesarski izlet. Treba se je postopoma pripravljati na to in začeti počasi. Ženske pogosto zanima, kdaj je telo pripravljeno na tek, pa tega ne moremo vedeti, ker ne vemo, kaj se v telesu dogaja. Več kot bomo delale na tem, da pridobimo nazaj na moči, hitreje bo telo pripravljeno na napornejŔe aktivnosti. Potrebno je paziti na svoje telo in mu morda Ŕe bolje prisluhniti, kot sicer. Dobro se je opazovati in če na primer čutiŔ, da te bolijo noge, se ustavi in naredi pavzo.

Ā 

Najbolj pogoste težave po porodu

Daleč najpogostejŔa težava je urinska inkontinenca, temu sledijo diastaza rektusov in izčrpanost telesa. Pogoste so tudi bolečine v križu in sklepih. O tem se na sploŔno govori zelo malo in veliko stvari ostaja skritih.

Nevarnost urinske inkontinence je enaka, ali je imela ženska naraven porod ali carski rez ā€“ v obeh primerih se je zgodila nosečnost, raztegnilo se je medenično dno, prav tako so podivjali hormoni. Veliko ljudi pozna Keglove vaje, a jih narobe izvajajo. Medenično dno je treba okrepiti, a z napačnim izvajanjem vaj miÅ”ico le zakrčimo, tako pa ta ne more izvajati svoje funkcije. MiÅ”ice sprostimo najbolje na primer z dihalnimi protokoli.

Ā 

Nasvet mamicam in nosečkam za dvig samozavestiĀ 

ā€˜ā€™ÄŒe bi izbirala med zdravjem in izklesanim telesom, za kaj bi se odločila?ā€™ā€™ ā€“ verjetno bi vsaka, ali pa vsaj te, ki jim je bilo 100% zdravje že kdaj odvzeto, izbralo zdravje.Ā 

ObiŔčite tudiĀ NuÅ”ino stran: fitmami.si

PosluÅ”aj tudi na:Ā Apple PodcastsĀ |Ā SpotifyĀ |Ā Google PodcastsĀ 

Ā 

Ā Ā 

Sanjsko sive mokasinke so narejene z ljubeznijo in mislijo na najboljÅ”o obutev za vaÅ”ega malčka. Idealne so tako za igro, kot tudi za prve korake in sladek topel dremež v vozičku.Ā 

Ā 

Ā 

Komentiraj