🎧 Danaja Oblak: o spremembah, terapiji in vzgoji

Danaja Oblak je mamica dvema otrokoma in ustanoviteljica spletne Šole za starše in izobraževalnega portala Nosečka

Ajda se z Danajo pogovarja o njenem tipičnem dnevu, kjer Danaja pravi, da je jutranji človek, saj je ponavadi budna že okrog 5. ure zjutraj. Kot mamica dveh otrok, jutra posveti odhodu v šolo, odkrito pa spregovori tudi o tem, kako to še zdaleč ni najlažji opravek. Vzgoja otrok je ena najpomembnejših in obenem ena najbolj izzivnih vlog v življenju vsakega starša. Vsak dan se soočamo z novimi situacijami, dvomi in odločitvami, ki vplivajo na razvoj naših otrok. Zato je pomembno, da se zavedamo vpliva, ki ga imamo na njihov razvoj in kako lahko ustvarimo pozitiven in spodbuden okolje za njihovo rast.

Danaja spregovori o spremembah skozi katere je namenoma šla zadnjih nekaj let, ko se je naučila postaviti meje. S partnerjem sta obiskovala terapije, sama pa je zrasla v bolj samozavestno žensko. Pomembno je, da se zavedamo svojih meja in si dovolimo biti ranljivi. Starševstvo ni enostavno, včasih se bomo počutili nesposobne ali preobremenjene. V takih trenutkih si privoščimo čas zase, poiščimo podporo in se zavedajmo, da smo ljudje in imamo pravico do napak in slabih dni. Pomembno je, da se znamo soočati s težavami in se učimo iz njih.

Kaj bi Danaja svetovala vsem staršem in bodočim staršem? Kot starši se pogosto znajdemo v poplavi informacij, nasvetov in priporočil, ki nam lahko povzročijo zmedo in negotovost. Zato je ključnega pomena, da zaupamo svojim instinktom in se osredotočimo na tisto, kar je resnično pomembno - ljubezen, spoštovanje in podpora našim otrokom. Vsak odnos je edinstven in vsaka družina ima svoje posebnosti, zato je pomembno, da sledimo lastnim vrednotam in prepričanjem.

Nenehno primerjanje z drugimi starši ali iskanje popolnosti nas lahko le oddalji od resničnega cilja - srečnih in zadovoljnih otrok. Namesto tega se osredotočimo na gradnjo trdnega odnosa z našimi otroki, kjer je ključno zaupanje, iskrenost in spoštovanje. Vsak dan prinaša nove priložnosti za učenje in rast, tako za nas kot tudi za naše otroke.

Komentiraj