­čÄž Estera Puh: o rejni┼ítvu, posvojitvi in neplodnosti

Estera Puh je mamica dveh otrok, strokovnjakinja za svetovanje na podro─Źju neplodnosti, posvojitev in rejni┼ítva. V tokratni epizodi se med drugim se pogovarjava o njeni zgodbi ter┬ápogostih vpra┼íanjih njene strokovne plati.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts

┼Że od nekdaj je v sebi nosila ┼żeljo, da bi poleg svojih otrok pomagala tudi drugim otrokom. Ta ┼żelja se je razvila v realnost, ko je svojo poklicno pot usmerila v to podro─Źje, hkrati pa sta s partnerjem posvojila tudi svojega prvega otroka.

Esterina┬ázgodba je polna iskrenosti in upanja. Po te┼żavah z zanositvijo in neuspe┼ínih poskusih IVF-a v Sloveniji,┬ásta se s partnerjem┬áodlo─Źila, da┬áodideta┬áv Prago, kjer je zanosila z darovalno spolno celico in kmalu se je njihovi dru┼żini pridru┼żil tudi drugi otro─Źek.

V pogovoru Estera govori o tem, kak┼ína je razlika med posvojitvijo in rejni┼ítvom, kako poteka proces rejni┼ítva ter kako┬álahko potencialni rejniki izberejo otroka. Pravi, da so s star┼íi opravljeni temeljiti pogovori, predvsem pa je pomembno sodelovanje med rejniki in biolo┼íkimi star┼íi. Slednji ┼íe vedno odlo─Źajo o pomembnih odlo─Źitvah pri otroku, vseeno pa je otrok del obeh dru┼żin. V povpre─Źju je otrok v rejni┼íkih dru┼żinah pribli┼żno 7 let, vrnitev v biolo┼íko dru┼żino pa je postopna.┬áV praksi ponavadi otroci tudi ob vrnitvi v biolo┼íko dru┼żino z otrokom ┼íe vedno vzdr┼żujejo stik, kar je tudi priporo─Źljivo.┬á

Pri posvojitvi otrok je pravno formalno otrok del nove dru┼żine, s tem pa je tudi za┼í─Źiten na na─Źin, da ve, da┬ábo z novo dru┼żino tudi ostal. Pri posvojitvi veliko otrok, ko odraste, ┼żeli navezati stik s svojimi biolo┼íkimi star┼íi.┬áV kolikor to ┼żelijo tudi biolo┼íki star┼íi, se to ┼żeljo upo┼íteva. Estera pravi, da tudi sama verjame, da je to najbolj┼íe za otroka in naj se posvojitelji ne ─Źutijo ogro┼żene, saj je radovednost nekaj vsakdanjega.

V┬ápogovoru odkrito govori o te┼żavah z zanositvijo, kako se je z njimi soo─Źila, kak┼íen je bil njun proces tako v Sloveniji kot kasneje v Pragi in kako je izgledala njuna pot do trenutka, ko se je dru┼żini pridru┼żila ─Źetrta ─Źlanica.

Estera Puh se je pred kratkim odlo─Źila, da stopi na samostojno pot na podro─Źju svetovanja o neplodnosti, posvojitvi in rejni┼ítva.┬á─îe ┼żelite stopiti v stik z njo, jo najdete na Instagram profilih:┬á@maminazgodba in @polna_narocja.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts

Komentiraj