🎧 dr. Denis Baš, pediater: od prehladov do prehranskih dodatkov

V tokratni epizodi je gost pediater dr. Denis Baš, s katerim smo v podcastu zajeli najbolj pogosta vprašanja, ki se tičejo zdravja otrok.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify |   Google Podcasts

Novo šolsko leto je vedno povezano z večjo pojavnostjo nalezljivih bolezni pri otrocih. Starši se pogosto sprašujemo, kdaj je čas, da otroka še lahko peljemo v vrtec, in kdaj je bolje, da ostanejo doma. Pediater dr. Denis Baš nam je podal nekaj koristnih nasvetov na to temo.

Ko otrok prvič začne obiskovati vrtec, se bo srečal z mnogimi virusi
, še posebej v jesenskem in zimskem času. Povišana telesna temperatura, prehladni znaki, kašelj in smrkanje so pogosti simptomi, ki jih otroci doživljajo ob teh okužbah. V takšnih primerih morajo starši otroka zadržati doma. Vendar pa obstajajo tudi primeri, ko je otrok brez vročine in kljub smrkanju in kašlju kaže dobro počutje in normalno funkcionira. V teh primerih ni potrebno, da otrok ostane doma, saj je v tem letnem času skoraj nemogoče, da otrok ne bi imel vsaj rahlega smrkanja ali kašlja.

Ko se v družino rodi novorojenček, se starši pogosto sprašujejo, kako ravnati s starejšim otrokom glede obiska v vrtcu. V teh primerih je bolje, da starejšega otroka zadržijo doma, še posebej v času, ko se pojavi sezonski RSV virus, ki lahko povzroči hude okužbe spodnjih dihal pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev. Če je možnost, je bolje imeti starejšega otroka doma. 

Otroci in norice
Čeprav so otroci običajno imuni na norice, ko jih prebolijo, lahko kasneje v odrasli dobi razvijejo pasavec. Ta virus povzroča srbeče mehurčke, ki se pojavijo na eni strani telesa. Pri odraslih je pasavec lahko zelo neprijeten in lahko povzroča bolečine. Zato je priporočljivo, da se odrasli cepijo proti temu virusu, v kolikora ga še niso preboleli. To še posebej velja za ljudi, ki jemljejo zdravila, ki zmanjšujejo delovanje imunskega sistema. V teh primerih je lahko okužba življenjsko ogrožujoča. Zato je priporočljivo, da se ljudje, ki niso preboleli noric, cepijo. 

Krepitev imunskega sistema otrok je pomembna v vseh fazah.
Otroci, še posebej ko začnejo obiskovati vrtec, se srečujejo z različnimi virusi. Imunski sistem se mora navaditi na te nove izzive, zato je običajno, da se otroci pogosteje prehladijo in imajo vročino. Vendar pa je pomembno, da se jim omogoči, da se spopadejo s temi izzivi, saj jim bo to pomagalo okrepiti njihov imunski sistem. Pri močnem imunskem sistemu zelo pomaga, da imajo otroci uravnoteženo prehrano, bogato s svežim sadjem in zelenjavo, na jedilniku pa naj bo čim manj predelane hrane.

Vitamin D je ključnega pomena za zdravje otrok.
Med sončnimi meseci naša koža sintetizira zadostno količino vitamina D, vendar pa je v zimskem času, oziroma od oktobra do marca, ko je manj sončne svetlobe, potrebno poskrbeti za dodaten vnos tega vitamina. 

So uši le nadležne ali tudi nevarne? Dr. Baš zagotavlja, da so uši predvsem veliko bolj nadležne in ne predstavljajo neke nevarnosti, za uspešno sanacijo pa lahko uporabljamo ustrezne šampone.

Dr. Baš poudarja pomembnost starševstva in kako je to lepo poslanstvo. Pravi, da je potrebno biti potrpežljiv in dovoliti otrokom, da doživijo negativne izkušnje in se učijo iz njih. Prav tako poudarja, da je vsak otrok edinstvena zgodba in jih je potrebno spodbujati v odkrivanju ter razvijanju njihovih posebnosti in talentov. Govornik tudi spodbuja starše, naj se sami dobro počutijo, saj bodo otroci to začutili in bo vse skupaj lažje steklo.

Komentiraj