šŸŽ§ dr. Polona Rosulnik: vse, kar morate vedeti o otroÅ”kih zobeh

V tokratni epizodi je gostjaĀ Polona Rosulnik, doktorica dentalne medicine, ki zajame vse osnove, ki jih morate vedeti o zobeh svojega otroka.Ā Skrb zaĀ otrokove zobe od samega začetka je ključnega pomena.

Ā 

PosluÅ”aj tudi na:Ā Apple PodcastsĀ |Ā SpotifyĀ |Ā  Google Podcasts

Kaj lahko naredimo v primeru nesreče, ko otrok izgubi mlečni ali stalni zob?Ā 

To je vpraŔanje, ki se nam starŔem občasno zastavi. Včasih se zgodi, da otrok med igro ali raziskovanjem nenamerno izgubi mlečni ali stalni zob. Kaj storiti v takŔnih primerih? Ali je mogoče reŔiti izgubljeni zob?

Da bi naÅ”li odgovore na ta vpraÅ”anja, smo se pogovarjali z zobozdravnico Polono Rosulnik, doktorico dentalne medicine. Pojasnila nam je, da je najpomembneje, da ostanemo mirni in se zavedamo, da takÅ”ne nesreče niso nenavadne pri otrocih, saj se radi plazijo, skačejo in padajo. Najpogosteje pride do izgube zob pri otrocih med prvim in tretjim letom starosti, ko so prizadeti prednji sekalci. V teh primerih se običajno poÅ”kodujejo mehka tkiva okrog zoba, včasih pa se lahko tudi zlomi zobna krona. V primeru, da se odlomi le majhen del zoba, je priporočljivo, da ga shranimo v tekočini kot je slina ali mleko, da ostane vlažen. Vendar pa je treba opozoriti, da je v redkih primerih lahko zob popolnoma odtrgan, skupaj s korenino in krono. VĀ vsakemĀ primeru je potrebno takoj poiskati pomoč zobozdravnika.

Ko se zgodi izguba zoba, je ključno, da zob ohranimo vlažen. Priporočljivo je, da ga shranimo v kozarčku s slino ali mlekom, saj tako zagotovimo vlažno okolje za preživetje celic na korenini zoba. Pomembno je tudi, da čim prej poiŔčemo zobozdravniÅ”ko pomoč.Ā 

Kako lahko starŔi pomagamo svojim otrokom, da razvijejo dobre zobne navade že v zgodnjem otroŔtvu?

StarÅ”iĀ lahko otrokom pomagajo razviti dobre zobne navade že v zgodnjem otroÅ”tvu. Najbolj pomembno je, da otrokom vzpostavimo rutino umivanja zob dvakrat na dan po dve minuti, s uporabo zobne kreme. Prav tako je pomembno, da redno obiskujejo zobozdravnika, vsaj enkrat letno, priporočljivo pa je tudi obiske na 6 mesecev. S tem otrokom pokažemo odgovornost do zdravja zob in telesa.

V zvezi z umivanjem zob je priporočljivo, da odrasli umivajo otrokom zobe do vsaj Å”estega leta starosti. Po tem obdobju otroci že razvijejo določeno motorično spretnost in lahko sami čistijo zobe. Vendar pa je pomembno, da starÅ”i temeljito pregledajo otrokove zobe, Å”e posebej na težko dostopnih mestih. Če opazijo kakrÅ”ne koli težave, je pomembno, da obiŔčejo zobozdravnika.

Skrb za zobe dojenčkov

Priporočljivo je, da otroka peljemo na prvi informativni pregled že pri Ŕestih mesecih starosti, ko se začnejo pojavljati mlečni zobki. Na ta način otrok spozna zobozdravnika in se navadi na to okolje, Ŕe preden se sooči s kakrŔnimi koli bolečinami ali težavami.

Priprava na prvi pregled je ključnega pomena. Otroka lahko spremljamo med pregledom, da mu zagotovimo dodatno varnost in mu pokažemo, da ni razloga za strah. Pomembno je, da se starŔi med seboj dogovorimo, kdo bo bolj pogumen in prisoten med pregledom, da otrok ne začuti strahu starŔev. Zagotavljanje pozitivnega odnosa in navajanje na redne preventivne preglede je ključnega pomena za ustno higieno otrok.

OtroŔke zobne kreme s fluorom: da ali ne?

NajpogostejŔi problemi z ustno higieno in nego zob pri otrocih so povezani z nepravilno čiŔčenjem zob. Otroci pogosto zobe čistijo na povrŔen način ali pa so prepuŔčeni sami sebi. Pomembno je, da otroka naučimo rutino čiŔčenja zob dvakrat na dan po dve minuti. Na začetku je lahko težko, vendar s potrpljenjem in vztrajnostjo bomo otroku pomagali razviti to rutino.

Stroka priporoča uporabe zobnih past, ki vsebujejo fluoride oziroma fluor, na mehki zobni Ŕčetki. Pri otrocih od prvega zobka do 2. leta starosti uporabljamo zobno kremo, ki ima malo manj fluoridov, cca 1000 ppm, za eno riževo zrno.Ā 

Po dopolnjenem 2. letu, do 6. leta starosti, lahko količino zobne kreme s 1000 ppm fluorida oziroma fluora, podvojimo na velikost graha.

Ko dobi otrok stalne zobe, pa lahko že uporabimo zobno kremo s 1450 ppm, po dolžini celotne zobne krtačke.

Ali je potrebno zobno pasto pri otrocih izpirati?

Pomembno je, da zobne kreme ne izpiramo, ampak jo samo izpljunemo. S tem, ko krema ostane na zobeh, preprečujemo nastanek zobnega kariesa.

NasvetiĀ za premagovanje strahu pred obiskom zobozdravnika pri otrocih

Strah pred zobozdravnikom je pogost tako pri otrocih kot pri odraslih. Vendar pa se zdi, da je strah pri otrocih Ŕe večji kot pri njihovih starŔih ali odraslih. Otroci se pogosto bojijo neznanega, zato je pomembno, da se nanje pripravimo in jim pomagamo premagati ta strah.

Priporočljivo je, da se nekaj dni pred obiskom zobozdravnika začnemo pogovarjati z otrokom o samem pregledu. Pomembno je, da govorimo o tem v pozitivnih izkuŔnjah in poudarjamo, kako koristno bo obiskati zobozdravnika. Poleg tega lahko otroku pokažemo risanke ali preberemo pravljice o obisku pri zobozdravniku, da mu pričaramo pozitiven odnos do tega dogodka.

Razvoj otroÅ”kih zobĀ v različnih starostnih obdobjih

Okrog 6. meseca dojenček dobi prvi mlečni zobek. Starost se od otroka do otroka seveda razlikuje, saj se razvoj zob začne že med samo nosečnostjo.

Prvi stalni zob pri otroku lahko pričakujemo okrog 6. leta starosti, zadnji stalni zob, modrostni, pa izraste - če sploh - Ŕele okrog 20. leta starosti.

Slovenia vs. Å vedska: primerjava zobozdravstvene oskrbe in porabe sladkarij

Na Å vedskem priporočajo, daĀ otroci sladkarije uživajo samo enkrat na teden, v omejenih količinah, saj raziskave kažejo, da je z manjÅ”o izpostavljenostjo sladkarijam, zdravje zob veliko boljÅ”e. Å vedski sistem je zaznamovan z bolj strogimi predpisi kar se tiče otroÅ”kih pregledov. Posameznike spodbujajo, da redno obiskujejo zobozdravnika, in neupoÅ”tevanje tega lahko privede do vključitve socialnih služb, razen če obstaja veljaven razlog za izostanek. Ta pristop poudarja pomen preventivnih pregledov in vzgaja občutek odgovornosti za zobno zdravje že od zgodnjega otroÅ”tva.Ā ZobozdravnikiĀ verjamejo, da taĀ preventivniĀ pristop prispeva k zmanjÅ”anju strahu pred zobozdravniki med Å”vedskim prebivalstvom. V Sloveniji pa obisk zobozdravnika pogosto dojemajo kot odziv na obstoječ težave ali bolečino. Ta odnos do zobozdravstvene oskrbe lahko povzroči nepotrebno tesnobo in strah. Slovenci se običajno obrnejo na zobozdravnika le, ko nekaj ni v redu, namesto da bi redne preglede sprejeli kot sredstvo za preprečevanje. Strah pred obiski zobozdravnika lahko izhaja iz pomanjkanja razumevanja koristi preventivne oskrbe.

Komentiraj