🎧 Urška Repnik: Dojenje in spletna šola za starše

V tokratni epizodi je z nami Urška Repnik – svetovalka za dojenje ter ustanoviteljica in predavateljica spletne šole za starše Veva.

Dojenje je dandanes pogosta in popularna tema, kar jo sicer veseli, a kar počne kot svetovalka za dojenje, ni promocija tega – gre za to, da mamicam pomaga, če pri dojenju pride do težav.

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

Dojenje - da ali ne?

Nanjo se obrnejo predvsem ženske, ki bi si želele dojiti, se pa srečuje tudi z mamicami, ki si želijo prenehati z dojenjem in iščejo podporo pri tem. ‘’Absolutno podpiram mamo, ki si ne želi dojiti, ker je to njena pravica.’’ So primeri, ko je bolje, da se mama odloči ne dojiti in ženskam pomaga tudi pri tem.

Priporočila glede dobe dojenja so zelo različna. V Sloveniji je 1 leto, v svetovnih priporočilih do 2 leti, v nekaterih drugih kulturah tudi več let. Urškino priporočilo pa je, naj dojenje traja toliko časa, kolikor ustreza obema – mami in otroku. Pri tem, do kdaj naj bi bilo dobro dojiti, je treba upoštevati oba faktorja. Meni, da kot družba premalo podpiramo mame in njihove odločitve bi morali bolj spoštovati.

 

Recept za večjo laktacijo?

Obstajajo primeri, ko ženske iz hormonskih/fizioloških vzrokov ne morejo imeti dovolj mleka. Do tega lahko pride pri kakšnih ekstremih s ščitnico, če dojke niso popolnoma razvite, ali pa kot posledica operacij. Veliko žensk bi lahko tudi dojilo, a nimajo dovolj znanja o tem oziroma se ne znajo odzvati v pravem trenutku.

Obstaja laktogena hrana, ki spodbuja nastajanje mleka, npr. polenta, grško seno, brezalkoholno pivo, ovseni kosmiči, suh pivski kvas, sezamove ploščice. Zelo pomembno je tudi pitje – 1,5 litra ali 2 litra na dan je spodnja meja. Laktacijo spodbuja tudi prestavljanje iz dojke na dojko.   

Pri vsem tem se je pomembno tudi vprašati – koliko mleka je dovolj? Če teža narašča nekoliko počasneje kot smo pričakovali, se ne smemo sekirati. Ali ima otrok dovolj hrane, vidimo tudi po pleničkah. Vsak se redi po svojem ritmu in ne bi nas smelo skrbeti, čim je potek drugačen od pričakovanj.

 

Razcvet spletne šole za starše

Urška je pred časom epidemije med drugim nudila obiske na dom, da je družinam pomagala po porodu. Nudila je opravljanje obveznosti kot so kuhanje kosila, obešanje perila ter spremljanje starejšega otroka na igrišče. V koronskih razmerah se je od tega umaknila tudi zato, ker se je njena spletna šola za starše v teh časih toliko bolj razcvetela in ima s tem veliko dela. Zdaj bo tudi mentorirala druge svetovalke in če bo vse po načrtu, bo junija naslednje leto 6-7 novih izobraženih svetovalk za dojenje!

 

Nasvet mamicam

Urška meni, da bi ji takrat zelo olajšalo materinstvo, če bi jo kdo pohvalil, da ji gre dobro in ji povedal, naj tudi zase še bolj poskrbi. Takrat je mislila, da je postala mama in je to vse, kar je. Ampak zdaj razume, da je biti mama le ena od njenih vlog. Svetovala bi, naj si vsaka vzame tistih 15min časa zase, ko ga potrebuje. “Če boš ti ok, bo lahko cela družina ok.”   

 

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

paketek_kravica paulina

Kravica Paulina za crkljanje, ujemajoči se copatki za topla stopalca ter za piko na i čestitka z ročno napisanim osebnim posvetilom! Ta čudovit darilni paketek je popoln prazničen komplet! Trojček je z ljubeznijo izdelan v Sloveniji in se odlikuje z materiali najboljše kakovosti za malčke! 

NAROČI SVOJ DARILNI PAKETEK ➝

 

Komentiraj