🎧 Agatha Kopač: Skladnost s seboj je dober vzor otroku

Danes je z nami gostja Agatha Kopač, ki se ukvarja s tranformacijskim AI-coachingom in je ustanoviteljica Inštituta za srečno družbo. Z Ajdo sta se pogovarjali o AI-coachingu in kako s tem pomaga med drugim tudi staršem in otrokom.

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

Kaj je transformacijski AI-coaching

Agatha kot transformacijski AI-coach pomaga ljudem reševati poslovne in osebne težave. Njen pristop je, da se ljudem pomaga povezati s svojo zavestjo, dušo, kvantnin poljem – ali kot bi rekel Marjan Gorevc z njihovim biopoljem. V tem polju so vsi odgovori, ki jih potrebujemo za našo srečo ter vse, kar smo izkusili do sedaj. Ko se približamo svojemu biopolju, razumemo svoje lekcije in se bolj zavedno odločamo, kako ravnamo. Agatha je po izobrazbi sicer pravnica in ekonomistka, področje človeka v povezavi z AI-coachingom pa raziskuje že 20 let.

 

AI-coaching tudi za starševske težave

Nanjo se praktično vsak dan obrnejo tudi starši. Zelo redko dela s samimi otroki, ker se ji to zdi nepotrebno in verjame, da lahko težave otrok razrešijo starši. Pogosto pomaga parom, ki si želijo zanositi pa jim ne uspeva, kljub temu, da nimajo zdravstvenih težav. Kdaj so pri njej nosečnice, ki se želijo povezati z dušo otroka v trebuščku, kdaj ljudje, ki imajo strah pred kariero.

Ljudem ne svetuje, kaj storiti, ko otrok na primer postane jezikav, ali pa ima tegobe v razredu oziroma se ne razume s sovrstniki – človek namreč težko ponotranji nasvet, ki pride od zunaj. Zato dela z biopoljem, pri katerem se z ljudmi poda v neko meditacijo. Tako se ljudje umirijo in pridejo do svoje notranje modrosti. Njena naloga je torej, da ljudem pomaga najti odgovore v sebi in da do rešitev pridejo sami.

 

V ospredju iskanje splošne notranje sreče

Seveda so trenutki nesreče in stresa neizogibni, a sreča, o kateri govori Insitut za srečno družbo ni hipno stanje, temveč neka splošna notranja sreča. V ospredje postavlja to, da se učimo ozavestiti, kaj se dogaja in poskušamo razumeti svet. Pri težavah gre skoraj vedno za nek strah in treba je ugotoviti, kateri strah to je. V slabem obdobju vsak potrebuje čas, tudi otroci. Njihovih čustev ne smemo ignorirati – kratkotrajno jezikanje je popolnoma normalno, a če stanje dlje traja, se moramo odzvati in poiskati pomoč skupaj, saj težave otrok večinoma izhajajo iz družine.

 

Starševska avtoriteta in postavljanje mej

Na posamezne težave ni nekega univerzalnega odgovora in rešitve so zelo individualne. Velja pa pretežno, da so težave otrok povezane z družinskim sistemom. Ko so starši v skladu s sabo, se bo to preneslo tudi na otroka. Zato je pomembno, da pri težavah otrok tudi starši delajo na sebi. Neki principi so že univerzalni, npr. da naj starši prisluhnejo otroku, a konkretnih odgovorov na posamezen primer ne moremo posploševati.

Če smo si starši na jasnem s tem, kdo smo in kaj si želimo, znamo tudi otroku postaviti mejo. Ko mejo postavimo mirno, odločno in v skladu z nami, jo bo tudi upošteval. Če pa že pri sebi dvomimo in sami nismo prepričani, ali je to prav ali narobe, bo to otrok začutil. Otrok bo miren, ko bodo starši v stebru.

 

Pomembno je biti dober vzor otroku

“Popolnih staršev ni, vsi imamo svoje strahove in blokade v sebi – in tudi, če bi bili mi popolni, ima otrok še vedno svoje lekcije, ki jih mora oddelati na Zemlji. Lahko pa smo otrokom čim boljši vzor s tem, da delamo stvari, ki so v skladu z nami in nas osrečujejo. Če je srečen stars, bo srečen tudi otrok. Zato poskrbimo za svojo srečo in ko smo zadovoljni, ima otrok dober model, kako biti zadovoljen.”

 

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

dobrodelni november

Letošnji dobrodelni november za veseli december je v polnem teku! Ves dobiček tega meseca bo namenjen otrokom iz programa Botrstvo, ob tej priložnosti pa vam predstavljamo čudovite kreacije slovenske oblikovalke in ilustratorke Anine Benulic. 

DOBRODELNI NOVEMBER ZA VESELI DECEMBER ➝

 

 

Komentiraj