📓 5 razlogov, zakaj dojenčki obožujejo ninice

Kaj imajo skupnega ninice, tetra pleničke, mehke odejice in plišaste igračke? Dojenčki jih obožujejo! Pa veste, zakaj? Zato, ker jih spominjajo na mamino toplo naročje, ljubeče zavetje in toplino. Sliši se precej logično, vseeno pa je za tem tudi nekaj strokovne podlage in znanstvenih raziskav. Naj vas popeljemo skozi 5 razlogov, zakaj so ljubkovalne igrače za dojenčke tako pomembne.

1. Prehodni predmet

Navadno je ninica ali mehka odejica prva stvar, ki si jo dojenčki (poleg dude) vtaknejo v usta. Gre za asociacijo s hranjenjem in ugodjem, ki ga dojenčku sicer nudi mamica. Tudi kadar mamice ni zraven, dojenček občutke ugodja prenese na ninico, mama pa ostane na ta način še vedno dosegljiva. Tak “prehodni predmet”, kot to stokovno imenujejo psihologi, dojenčkom predstavlja povezavo med notranjim in zunanjim svetom in ima zanje pomembno čustveno vrednost. Pomembno vlogo ima tudi pri ločitvi od domačega okolja ali osebe. Večina malčkov ima v celotnem predšolskem obdobju svoj najljubši predmet, ki ga nosijo s seboj še dolgo po tem, ko se uvedejo v vrtec in sami zaspijo.

Dojenčki obožujejo ninice

2. Občutek varnosti

Ena od primarnih potreb novorojenčkov je občutek varnosti. Dokazano je, da se dojenčki počutijo in napredujejo veliko bolje, kadar imajo na voljo mamino (in malce kasneje seveda tudi očkovo) zavetje, kamor se lahko vedno obrnejo. Če si mamica ob hranjenju in uspavanju dojenčka na prsi odlaga tudi ninico, se otrok postopoma naveže nanjo. Ninica tako postane neke vrste “podaljšek” zavetja mamice, ki ostane z dojenčkom, tudi ko se mama oddalji. Čeprav mame ni v bližini, ga ninica spominja nanjo, na njen vonj in toplino ter mu tako zagotavlja občutek varnosti. 

Kravica Paulina mi pomaga zaspati

3. Prijetni material

Značilnost ninic je, da so narejene iz mehkega in prijetnega blaga, ki otročka poboža kot mamina mehka dlan. Minimellows ninice so znane prav po svoji izredni mehkobi, saj so narejene iz najboljših materialov. Izdelane so iz posebnega pliša, ki je izredno trpežen in zračen. Njegova prednost je tudi ta, da je ninica na otip kot nova tudi po več kot 30 pranjih in sušenjih v sušilnem stroju. Še zanimivost: omenjen material je testiran v Veliki Britaniji po strogih standardih, ki so primerni za dojenčke.

4. Ninica otrokov prvi zaveznik

Ninica je dojenčkov prvi prijatelj in je kot taka zelo pomemna pri razvoju zdrave in srečne osebnosti. Želi si jo imeti ob sebi v zanj novih ali stresnih situacijah, saj mu nudi čustveno oporo in ga spominja domačnost in toplino. Ni čudno, da jih želijo malčki vzeti s seboj v vrtec, k starim staršem, k zdravniku ali na potovanje. Tako se tudi v novih situacijah lažje umirijo in najdejo uteho v njim poznanem zavezniku. Ninice so pogosto otrokov zaveznik od najzgodnejšega obdobja, nato ob vstopu v vrtec in vse do šolskega obdobja.

Jelenček Malmo_Minimellows

Z mislijo na otrokov najzgodnejši razvoj so zasnovane tudi ninice Minimellows. Kravica Paulina in Panda Lina s svojim črnobelim vzorcem spodbujata razvoj vida, saj dojenčki prvih 6 tednov vidijo le črno-belo. Zajček Aiko in Jelenček Malmo s svojo bunkičasto strukturo spodbujata razvoj čutenja. Tukaj pa je še Medvedek Pablo, ki razvija domišljijo - ko ga pobožaš, se dlaka v obratni smeri zalesketa v malo drugačni srebrni barvi.

5. Spalna asociacija

Kot mladi starši ste zagotovo že slišali za spalne asociacije. Gre za določene predmete ali navade, ki dojenčku pomagajo pri navajanju na spalno rutino. Po domače - z njimi dojenčku povemo, da je sedaj na sporedu spanje. Sem spadajo opravila, ki jih opravimo tik pred spanjem (zatemnitev prostora, branje pravljice, crkljanje, dojenje), pa tudi predmeti, npr. spalna vreča in ninica. Vsi ti elementi dojenčka umirijo, saj je nanje navajen in jih pozna. Tukaj se skriva torej čarobna formula, ki jo nevede odkrije marsikatera mamica in z veseljem ugotovi, da zna otrok naenkrat zaspati sam. Res je, z utečenimi navadami in mehko ninico je možno tudi to!

5 razlogov, zakaj dojenčki obožujejo mehke ninice

Tako, zdaj veste. Ko boste izbirali ninico, torej ne pozabite na mehke, otroku varne materiale ter primerno velikost in obliko, da jo bo lahko dojenček objel in se z njo crkljal. 

In še nasvet izkušenih staršev: razmislite o nakupu identične rezervne ninice. Tako boste hitro preprečili konec sveta, če se taprava slučajno poškoduje ali izgubi. Kako malo je včasih potrebno, da rešimo otroški svet, kajne? 

 

*Fotografije v današnji objavi so iz osebnega arhiva Minimellows in mamice Katre Špacapan.

Komentiraj