🎧 Anita Prelec: Kako se pripraviti na porod

Tokrat je z nami gostja Anita Prelec, izvršna direktorica Zbornice zdravstvene in babiške nege. Magistrski študij babištva je zaključila na Glasgow Caledonian University na Škotskem, v preteklosti je bila predsednica strokovne sekcije medicinskih sester in babic, z Ajdo pa sta se spoznali, ko je bila prisotna pri Ajdinem prvem porodu v ljubljanski porodnišnici. Pogovarjali sta se med drugim o njenih dolgoletnih izkušnjah kot babica, o nasvetih za prvorodnice ter o izbiri pri načinih poroda.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

 

Zgodbe o izkušnji poroda 

Prvorodnice – ženske, ki pričakujejo prvega otroka – imajo ob prihodu v porodnišnico zelo močna čustva in v tem trenutku močno deluje adrenalin, zato si marsikatera težko zapomni, kakšno je bilo okolje ali osebje pri porodu. Pogosto privrejo te spomini na dan šele po nekaj tednih, ko se ženske hormonsko uravnovesijo in začnejo podoživljati porod - ne glede na to, ali je bila izkušnja pozitivna ali negativna. Seveda je tako, da če je prva izkušnja pozitivna, je toliko lažje priti v porodnišnico tudi drugič ali tretjič in zaupati kolektivu zdravstvenih delavcev.

Velika odgovornost babic pri porodu

Anita je bila 26 let babica v ljubljanski porodnišnici in pravi, da je poklic babice nekaj res lepega. Delajo v glavnem z zdravimi ženskami in zdravimi otroki, kar je redek privilegij v zdravstvu. Večina porodov poteka fiziološko normalno, a dandanes vse več žensk rodi prvega otroka po 30. letu, ko je večja možnost kroničnih obolenj, kot so na primer gestacijski diabetes (nosečnostna sladkorna bolezen) ali visok pritisk.

Ne glede na to, kako je potekala nosečnost, je ogroženo življenje mamice in otroka pri porodu, saj gre lahko takrat kaj nepredvidljivo narobe. Pri tem so babice tiste, ki morajo ves čas spremljati porod in prepoznati stanja, ki odstopajo od normalnega, ter na to pravočasno opozoriti zdravnika. Celotna zdravniška ekipa je v svoji vlogi odgovorna za dve življenji in vse je storjeno v dobrobit obeh – matere in otroka.

Anite tudi po toliko letih dela ni minila ganjenost ob rojstvu vsakega otroka. Pravi, da se tega niti ne moreš navaditi, ker je res vsak porod drugačen, in tudi vsi starši so si po njihovih željah in pričakovanjih drugačni. Včasih so pričakovanja žensk zelo visoka in osebje ne zadovolji pričakovanj, dostikrat pa je tudi obratno – da se ženska s polnim zaupanjem preda osebju, da storijo kar je treba storiti, a zdravniški ekipi dejansko pomaga, če vedo za želje žensk, na primer glede načina poroda ali lajšanja bolečin.

V primeru, da med porodom pride do težav pri ženski ali otroku, lahko to tudi babico hudo prizadene, zato imajo babice na voljo pomoč kinične psihologinje. Pravi, da je prednost velike porodnišnice kot je ljubljanska ta, da je ekipa sodelavcev velika – tako imajo osebje z različnimi spretnostmi, ki si med seboj pomaga.

baby hand

Izbira porodnišnice in načina poroda

Predlaga, da se bodoče mamice dobro pozanimajo o sami nosečnosti. Pomembno je, da ženska poišče sebi ustreznega ginekologa, ki jo bo spremljal vso nosečnost, in se posvetuje s kakšno medicinsko sestro že v ginekološki ambulanti. Prvorodnicam rada tudi pove, naj informacije o porodu in rojevanju filtrirajo in naj ne bodo dovzetne za vso poplavo informacij, ki jih najdemo na vse mogočih spletnih straneh.

Slovenija ima 14 porodnišnic in vse so na dosegljivi razdalji, zato se je dobro pozanimati, katera porodnišnica najbolj ustreza željam. Manjše porodnišnice imajo pri nas kakšnih 500 porodov letno, večje kot je UKC Ljubljana pa 6000. Vsaka porodnišnica ima prednosti in slabosti – če ima ženska na primer dvojčka ali pa kronična obolenja oziroma pri kakšnih drugih izjemah je priporočljivo, da se odloči za katero od večjih in bolj izkušenih porodnišnic. Prednost malih porodnišnic pa je v tem, da so bolj intimne – te lahko nudijo bolj individualen pristop in možnost pogovora, pa tudi babica se lahko ženski maksimalno posveti.  Praviloma je tako da, če je ženska zdrava in pričakuje normalen porod ob terminu, lahko rodi kjer koli. Nekatere porodnišnice ponujajo porod v vodi, nekatere s hipnozo, nekatere ženske vedo že med nosečnostjo, da si želijo med porodom prejeti epiduralno anestezijo in naj se pozanimajo, v kateri porodnišnici je to na voljo. Ponavadi se tudi s partnerjem uskladita in skupaj izbereta najbolj optimalno možnost.   

V Sloveniji imamo 12-13 novorojencem prijaznih porodnišnic. Te porodnišnice imajo zdrave novorojenčke pri sebi 24 ur, v tem času pa neguje otroka osebje. Pri negi, ki vključuje na primer previjanje in umivanje, je vselej vključena tudi mama, pomoč osebja pa je tam zato, da se mama sama še nekoliko zverzira. Dejstvo, da je večina porodnišnic v Sloveniji novorojenčkom prijaznih, je velika pohvala nam tudi v mednarodnem prostoru.

Tako prvorodnicam kot tudi ženskam, pri katerih je med enim in drugim porodom minilo več kot 5 let priporoča, da se udeležijo šole za starše. Če je med enim in drugim otrokom več let, se v tem času namreč že veliko priporočil spremeni. Tudi pri izbiri šole je izbira velika in sama podpira tiste, ki sodelujejo s strokovnjaki različnih področij – smiselno je, da babica govori o porodu, zdravnik o možnih zapletih, anestezist o anesteziji in pediater glede razvoja dojenčka in podobno. Pomembno je predvsem, da poslušamo strokovnjake in pa za prvorodnice, da se osredotočijo na pozitivne zgodbe o porodih, saj ljudje pri pripovedovanju o izkušnjah tretjih mimogrede pretiravajo in nepotrebno vzbujajo strah.   

Anita priporoča zdravim nosečnicam čim bolj naraven, fiziološki porod, saj so tu babice tudi najbolj kompetentne. Ženske s težavami, tudi psihološkimi, pa ponavadi potrebujejo več podpore in individualnega pristopa, zato je pomembno, da se vsaka odloči za porod, ki si ga želi. V Sloveniji na primer carski rez nikoli ni bil izveden kar tako po želji, temveč vedno le po potrebi in le v izjemnih primerih se lahko za carski rez dogovori že vnaprej. V Sloveniji ima carski rez 20% mamic, kar je v primerjavi z nekaterimi drugimi državami zelo nizko – v sosednji Italiji je kar 80% porodov izvedenih s carskim rezom. Dandanes je sam poseg carskega reza mnogo boljši kot je bil pred leti, a še vedno je to kompleksna operacija, ki gre morda pri prvem porodu zlahka, a nastopi težava v primeru drugega ali tretjega poroda.

Porod doma?

15 let nazaj so bile ženske, ki so hotele roditi doma, v Sloveniji brez strokovne podpore – za to morajo biti namreč babice posebej šolane. Tako so ženske najemale babice iz tujine, kar je bilo samoplačniško in zelo drago, poleg tega pa je prihajalo do zapletov, kar je pripeljalo do tega, da je ministrstvo za zdravje strokovno združenje pozvalo, naj se opredelijo do poroda na domu. Na sekciji babic so potem začele pripravljati strokovne usmeritve za načrtovan porod doma. Znotraj delovne skupine so pregledale vsa mednarodna priporočila in v pripravo vključile tudi združenje porodniščarjev Slovenije (t.i. Perinatalno združenje Slovenije), s katerim so se potem skupaj dogovorili za strokovne kriterije, kdaj lahko ženska načrtuje porod na domu. Ženska izpolni vprašalnik skupaj z babico in ona na podlagi tega seznama presodi, ali je porod na domu varen. Soglasje za porod na domu morata podpisati oba od partnerjev, obstaja pa tudi na primer obrazec glede preusmeritve v porodnišnico v primeru, da se porod doma zaplete in je potrebno iti v porodnišnico. Nekaterim se zdijo vsi ti kriteriji zelo strogi in zapleteni v primerjavi s tujino, a vsega tega so se lotili z vidika varnosti. Morda bodo lahko čez nekaj let, ko bo s porodi doma že več izkušenj, te kriterije nekoliko omili, a vedno pač gledajo, da so zahteve postopka usmerjene v kar se da zagotovljeno dobro žensk.

Prisotnost partnerjev pri porodu se razlikuje po regijah v Sloveniji – tako je v pomurski regiji 50%, v osrednjeslovenski regiji pa več kot 95%. Opaziti je različne prakse in pri tem je najpomembnejše to, da ženska osebi, ki jo spremlja, zaupa – naj bo to partner, prijateljica, mama, ali tašča.

Anita že 4 leta ne dela več kot babica in še vedno jo včasih stisne pri srcu ob pogledu na novorojenčka ter ob spominu na njihovo gladko kožo. Poklic babice ji je ostal v zelo lepem spominu in fascinira jo, da imajo zdaj otroci, ki jih je pomagala spraviti na svet, že tudi sami otroke!

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

 

Za dobrodošlico novorojenčkom imamo pri Minimellows ročno izdelano čestitko iz visokokvalitetnega papirja nežne strukture. Ilustracija je dodelana do vsakega detajla in njena unikatnost izkazuje pozornost, ki bo razveselila vsakega prejemnika!

Naše čestitke, ki so na voljo v različnih motivih, so odlično darilo ob rojstvu in na željo ji dodamo tudi vaše osebno sporočilo.

voščilnica s posvetilom

 

 

 

 

 

Komentiraj