­čÄž Anita Prelec: Kako se pripraviti na porod

Tokrat je z nami gostja Anita Prelec, izvr┼ína direktorica Zbornice zdravstvene in babi┼íke nege. Magistrski ┼ítudij babi┼ítva je zaklju─Źila na Glasgow Caledonian University na ┼ákotskem, v preteklosti je bila predsednica strokovne sekcije medicinskih sester in babic, z Ajdo pa sta se spoznali, ko je bila prisotna pri Ajdinem prvem porodu v ljubljanski porodni┼ínici. Pogovarjali sta se med drugim o njenih dolgoletnih izku┼ínjah kot babica, o nasvetih za prvorodnice ter o izbiri pri na─Źinih poroda.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

 

Zgodbe o izkušnji poroda 

Prvorodnice ÔÇô ┼żenske, ki pri─Źakujejo prvega otroka ÔÇô imajo ob prihodu v porodni┼ínico zelo mo─Źna ─Źustva in v tem trenutku mo─Źno deluje adrenalin, zato si marsikatera te┼żko zapomni, kak┼íno je bilo okolje ali osebje pri porodu. Pogosto privrejo te spomini na dan ┼íele po nekaj tednih, ko se ┼żenske hormonsko uravnovesijo in za─Źnejo podo┼żivljati porod - ne glede na to, ali je bila izku┼ínja pozitivna ali negativna. Seveda je tako, da ─Źe je prva izku┼ínja pozitivna, je toliko la┼żje priti v porodni┼ínico tudi drugi─Ź ali tretji─Ź in zaupati kolektivu zdravstvenih delavcev.

Velika odgovornost babic pri porodu

Anita je bila 26 let babica v ljubljanski porodni┼ínici in pravi, da je poklic babice nekaj res lepega. Delajo v glavnem z zdravimi ┼żenskami in zdravimi otroki, kar je redek privilegij v zdravstvu. Ve─Źina porodov poteka fiziolo┼íko normalno, a dandanes vse ve─Ź ┼żensk rodi prvega otroka po 30. letu, ko je ve─Źja mo┼żnost kroni─Źnih obolenj, kot so na primer gestacijski diabetes (nose─Źnostna sladkorna bolezen) ali visok pritisk.

Ne glede na to, kako je potekala nose─Źnost, je ogro┼żeno ┼żivljenje mamice in otroka pri porodu, saj gre lahko takrat kaj nepredvidljivo narobe. Pri tem so babice tiste, ki morajo ves ─Źas spremljati porod in prepoznati stanja, ki odstopajo od normalnega, ter na to pravo─Źasno opozoriti zdravnika. Celotna zdravni┼íka ekipa je v svoji vlogi odgovorna za dve ┼żivljenji in vse je storjeno v dobrobit obeh ÔÇô matere in otroka.

Anite tudi po toliko letih dela ni minila ganjenost ob rojstvu vsakega otroka. Pravi, da se tega niti ne more┼í navaditi, ker je res vsak porod druga─Źen, in tudi vsi star┼íi so si po njihovih ┼żeljah in pri─Źakovanjih druga─Źni. V─Źasih so pri─Źakovanja ┼żensk zelo visoka in osebje ne zadovolji pri─Źakovanj, dostikrat pa je tudi obratno ÔÇô da se ┼żenska s polnim zaupanjem preda osebju, da storijo kar je treba storiti, a zdravni┼íki ekipi dejansko pomaga, ─Źe vedo za ┼żelje ┼żensk, na primer glede na─Źina poroda ali laj┼íanja bole─Źin.

V primeru, da med porodom pride do te┼żav pri ┼żenski ali otroku, lahko to tudi babico hudo prizadene, zato imajo babice na voljo pomo─Ź kini─Źne psihologinje. Pravi, da je prednost velike porodni┼ínice kot je ljubljanska ta, da je ekipa sodelavcev velika ÔÇô tako imajo osebje z razli─Źnimi spretnostmi, ki si med seboj pomaga.

baby hand

Izbira porodni┼ínice in na─Źina poroda

Predlaga, da se bodo─Źe mamice dobro pozanimajo o sami nose─Źnosti. Pomembno je, da ┼żenska poi┼í─Źe sebi ustreznega ginekologa, ki jo bo spremljal vso nose─Źnost, in se posvetuje s kak┼íno medicinsko sestro ┼że v ginekolo┼íki ambulanti. Prvorodnicam rada tudi pove, naj informacije o porodu in rojevanju filtrirajo in naj ne bodo dovzetne za vso poplavo informacij, ki jih najdemo na vse mogo─Źih spletnih straneh.

Slovenija ima 14 porodni┼ínic in vse so na dosegljivi razdalji, zato se je dobro pozanimati, katera porodni┼ínica najbolj ustreza ┼żeljam. Manj┼íe porodni┼ínice imajo pri nas kak┼ínih 500 porodov letno, ve─Źje kot je UKC Ljubljana pa 6000. Vsaka porodni┼ínica ima prednosti in slabosti ÔÇô ─Źe ima ┼żenska na primer dvoj─Źka ali pa kroni─Źna obolenja oziroma pri kak┼ínih drugih izjemah je priporo─Źljivo, da se odlo─Źi za katero od ve─Źjih in bolj izku┼íenih porodni┼ínic. Prednost malih porodni┼ínic pa je v tem, da so bolj intimne ÔÇô te lahko nudijo bolj individualen pristop in mo┼żnost pogovora, pa tudi babica se lahko ┼żenski maksimalno posveti. ┬áPraviloma je tako da, ─Źe je ┼żenska zdrava in pri─Źakuje normalen porod ob terminu, lahko rodi kjer koli. Nekatere porodni┼ínice ponujajo porod v vodi, nekatere s hipnozo, nekatere ┼żenske vedo ┼że med nose─Źnostjo, da si ┼żelijo med porodom prejeti epiduralno anestezijo in naj se pozanimajo, v kateri porodni┼ínici je to na voljo. Ponavadi se tudi s partnerjem uskladita in skupaj izbereta najbolj optimalno mo┼żnost. ┬á┬á

V Sloveniji imamo 12-13 novorojencem prijaznih porodni┼ínic. Te porodni┼ínice imajo zdrave novorojen─Źke pri sebi 24 ur, v tem ─Źasu pa neguje otroka osebje. Pri negi, ki vklju─Źuje na primer previjanje in umivanje, je vselej vklju─Źena tudi mama, pomo─Ź osebja pa je tam zato, da se mama sama ┼íe nekoliko zverzira. Dejstvo, da je ve─Źina porodni┼ínic v Sloveniji novorojen─Źkom prijaznih, je velika pohvala nam tudi v mednarodnem prostoru.

Tako prvorodnicam kot tudi ┼żenskam, pri katerih je med enim in drugim porodom minilo ve─Ź kot 5 let priporo─Źa, da se udele┼żijo ┼íole za star┼íe. ─îe je med enim in drugim otrokom ve─Ź let, se v tem ─Źasu namre─Ź ┼że veliko priporo─Źil spremeni. Tudi pri izbiri ┼íole je izbira velika in sama podpira tiste, ki sodelujejo s strokovnjaki razli─Źnih podro─Źij ÔÇô smiselno je, da babica govori o porodu, zdravnik o mo┼żnih zapletih, anestezist o anesteziji in pediater glede razvoja dojen─Źka in podobno. Pomembno je predvsem, da poslu┼íamo strokovnjake in pa za prvorodnice, da se osredoto─Źijo na pozitivne zgodbe o porodih, saj ljudje pri pripovedovanju o izku┼ínjah tretjih mimogrede pretiravajo in nepotrebno vzbujajo strah. ┬á┬á

Anita priporo─Źa zdravim nose─Źnicam ─Źim bolj naraven, fiziolo┼íki porod, saj so tu babice tudi najbolj kompetentne. ┼Żenske s te┼żavami, tudi psiholo┼íkimi, pa ponavadi potrebujejo ve─Ź podpore in individualnega pristopa, zato je pomembno, da se vsaka odlo─Źi za porod, ki si ga ┼żeli. V Sloveniji na primer carski rez nikoli ni bil izveden kar tako po ┼żelji, temve─Ź vedno le po potrebi in le v izjemnih primerih se lahko za carski rez dogovori ┼że vnaprej. V Sloveniji ima carski rez 20% mamic, kar je v primerjavi z nekaterimi drugimi dr┼żavami zelo nizko ÔÇô v sosednji Italiji je kar 80% porodov izvedenih s carskim rezom. Dandanes je sam poseg carskega reza mnogo bolj┼íi kot je bil pred leti, a ┼íe vedno je to kompleksna operacija, ki gre morda pri prvem porodu zlahka, a nastopi te┼żava v primeru drugega ali tretjega poroda.

Porod doma?

15 let nazaj so bile ┼żenske, ki so hotele roditi doma, v Sloveniji brez strokovne podpore ÔÇô za to morajo biti namre─Ź babice posebej ┼íolane. Tako so ┼żenske najemale babice iz tujine, kar je bilo samopla─Źni┼íko in zelo drago, poleg tega pa je prihajalo do zapletov, kar je pripeljalo do tega, da je ministrstvo za zdravje strokovno zdru┼żenje pozvalo, naj se opredelijo do poroda na domu. Na sekciji babic so potem za─Źele pripravljati strokovne usmeritve za na─Źrtovan porod doma. Znotraj delovne skupine so pregledale vsa mednarodna priporo─Źila in v pripravo vklju─Źile tudi zdru┼żenje porodni┼í─Źarjev Slovenije (t.i. Perinatalno zdru┼żenje Slovenije), s katerim so se potem skupaj dogovorili za strokovne kriterije, kdaj lahko ┼żenska na─Źrtuje porod na domu. ┼Żenska izpolni vpra┼íalnik skupaj z babico in ona na podlagi tega seznama presodi, ali je porod na domu varen. Soglasje za porod na domu morata podpisati oba od partnerjev, obstaja pa tudi na primer obrazec glede preusmeritve v porodni┼ínico v primeru, da se porod doma zaplete in je potrebno iti v porodni┼ínico. Nekaterim se zdijo vsi ti kriteriji zelo strogi in zapleteni v primerjavi s tujino, a vsega tega so se lotili z vidika varnosti. Morda bodo lahko ─Źez nekaj let, ko bo s porodi doma ┼że ve─Ź izku┼íenj, te kriterije nekoliko omili, a vedno pa─Ź gledajo, da so zahteve postopka usmerjene v kar se da zagotovljeno dobro ┼żensk.

Prisotnost partnerjev pri porodu se razlikuje po regijah v Sloveniji ÔÇô tako je v pomurski regiji 50%, v osrednjeslovenski regiji pa ve─Ź kot 95%. Opaziti je razli─Źne prakse in pri tem je najpomembnej┼íe to, da ┼żenska osebi, ki jo spremlja, zaupa ÔÇô naj bo to partner, prijateljica, mama, ali ta┼í─Źa.

Anita ┼że 4 leta ne dela ve─Ź kot babica in ┼íe vedno jo v─Źasih stisne pri srcu ob pogledu na novorojen─Źka ter ob spominu na njihovo gladko ko┼żo. Poklic babice ji je ostal v zelo lepem spominu in fascinira jo, da imajo zdaj otroci, ki jih je pomagala spraviti na svet, ┼że tudi sami otroke!

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

 

Za dobrodo┼ílico novorojen─Źkom imamo pri Minimellows ro─Źno izdelano ─Źestitko iz visokokvalitetnega papirja ne┼żne strukture. Ilustracija je dodelana do vsakega detajla in njena unikatnost izkazuje pozornost, ki bo razveselila vsakega prejemnika!

Na┼íe ─Źestitke, ki so na voljo v razli─Źnih motivih, so odli─Źno darilo ob rojstvu in na ┼żeljo ji dodamo tudi va┼íe osebno sporo─Źilo.

vo┼í─Źilnica s posvetilom

 

 

 

 

 

Komentiraj