📓 Kaj obuti otroku spomladi?

Ob prvih znakih pomladi se z velikim zagonom podamo ven. Skupaj z otroki se veselimo dodatnega časa, ki ga sicer pozimi porabimo za ovijanje v debela zimska oblačila in končno lahko nataknemo tudi lahko obutev, s katero zadihajo od zime prespana stopala.

Otrokova stopalca so najhitreje rastoči del telesa. Dnevno prenašajo celotno telesno težo in s stikom s tlemi so stalno izpostavljena udarcem. Da se zdravo oblikujejo, je pravilna izbira obutve pomembna že ob prvih korakih, ta pa zahteva malo več naše pozornosti, saj otroci pogosto še sami ne znajo oceniti, ali so jim čevlji prav. Na kaj moramo biti predvsem pozorni pri izbiri obutve za naše malčke?

Obutev za otroke 

Velikost in oblika obutve

Čeprav stopala hitro rastejo, se razvijajo počasi. Živčni končiči pri malčkih ponavadi potrebujejo čas za razvoj, zato nam sami niti ne morejo povedati, če jih čevlji kje tiščijo – ali so malčku čevlji še prav, moramo preverjati tudi sami. Bolečine in žulje lahko povzročajo tako pretesni kot tudi preveliki čevlji. Praviloma mora biti med stopalom in čevljem spredaj kakšen centimeter prostora. Ponavadi malčki prerastejo čevlje v roku 3-4 mesecev.

Kar se tiče oblike obutve je priporočljivo, da so čevlji nizki, saj te omogočajo pravilno delovanje mišic, ki stabilizirajo skočne sklepe in tako varujejo pred zvini gležnja. 

Mehka in udobna obutev

Mehka obutev omogoča, da se krepijo vezi in mišice, ki zagotavljajo prožnost stopal. Dobro je, da so čevlji lahki in, ker se otroška stopala hitro potijo, so za obutev priporočljivi naravni materiali, ki pustijo stopalom dihati, kot na primer usnje ali platno.

Za varno stopanje je pomembno tudi, da podplat ne drsi in da se čevlji ne sezuvajo, za večkratno uporabo pa, da se čevlje enostavno očisti.  

 Otroški copati medvedek

Pri Minimellows imamo različne modele mokasink, vse pa se ponašajo z nagrado za najboljšo kolekcijo obuval za prve korake 🏆 Junior Design Awards, ki šteje med najboljša priznanja v otroški branži. Oblikovane so bile z mislijo na vse lastnosti dobre obutve za malčke.

So izredno udobne in zračne, zato se nogice v njih ne potijo, so idealne za urjenje spretnih korakov tudi zunaj, v suhih pomladnih dneh! 

Otroku jih lahko obujete kar na boso nogo, saj so izredno mehke in zračne tudi od znotraj, v toplejšem vremenu pa tako vsaka plast manj omogoči še bolj udobno hojo vašim malčkom.

Komentiraj