🎧 Eva Ostrouška : Skupinsko vozičkanje

Danes je naša gostja Eva Ostrouška - odštekana instagramerka, poznana pod vzdevkom ostrokljun, simpatična mamica ter glava otroških animacij fuldoro.si. Med drugim nam je pripovedovala o tem, kako se je začelo z uspešnim projektom vozičkanja, kako humorno je hčerki preko igre predstavila prihod mlajše sestrice ter spregovorila o pomembnosti tega, da si tudi mamice vzamemo čas zase. 

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

Vozičkanje s 50 vozički!

Eva je prvič rodila pred 4 leti. Kot mamica je imela svoj ritem, kar pa je vplivalo tudi na to, da ni imela nobene družbe, saj so imele vse prijateljice drug ritem kot ona – hodile so v službo in bile so še brez otrok. Nekoč je objavila na Instagam, če bi šla katera vozičkati in na lepem se jih je zbralo 10 ljudi. Ko je rodila drugič pa je postalo že kar nekaj prijateljic mamic, tako se jih je hitro zbralo kar 50!

Projekt sta začeli skupaj z Anjo Suska. Med tednom mobilnosti je imela občina Nova Gorica projekt, s katerim bi mamicam nudili psihosocialno pomoč ob rojstvu. Takrat so združili moči in pripravili program, v katerem so imele krajša predavanja, npr. o pomembnosti gibanja mamic ali pa da si v stiski poiščejo tudi profesionalno pomoč. Prav tako so v parku pripravile zdrav zajtrk in marsikatera je posedela tudi po dogodku!

Začetek je bil torej v Novi Gorici, razen tega pa sta dogodke organizirali tudi v Ljubljani, Ajdovščini ter Kopru. Eva za naslednjo misijo napoveduje Štajersko! Dogodek objavijo en teden prej na Instagramu. Tam je link, pod katerim se lahko mamice prijavijo in nato dobijo informacije o točni lokaciji ter uri dogodka. Sprehodi trajajo po 45 minut, na koncu pa nekatere še klepetajo, druge gredo domov ali po opravkih … Pomembno je, da gredo mamice ven in imajo družbo za pogovor.

 

Spoznavanje z vlogo starejše sestrice preko igre

Med hčerkama Elizabeto in Viktorijo sta dve leti in pol razlike. Eva pravi, da je večji hčerki prihod sestrice predstavljala že preko igre. Tudi ko je bila Elizabeta še čisto majhna, sta jo z Viktorijo vključili v igro – na primer v vlogi vratarice! Ali pa so zaigrali situacijo, da bo mamica prinesla domov dojenčka in so nato dojenčka previjali, skrbeli zanj. Eno noč je tudi prespala pri prijateljicah, tako da je malčica videla kako bo, ko bo mamica v porodnišnici. S takšnimi igrami približaš popolnoma novo situacijo otroku in sebi.

 

V drugo je lažje!

Za Evo je starševstvo v drugo gotovo bolj enostavno. V drugo že ve, da sledijo nenehne spremembe in v sebi ima več gotovosti kot prej, kar zelo pomaga tudi v težkih trenutkih. Ko imaš nekaj izkušenj z enim otrokom, vidiš, da čas mineva z bliskovito hitrostjo in da tudi trenutki krize kdaj še prehitro minejo!

Vzeti si čas zase je izjemno pomembno – tudi za to, da preživljamo kar se da prijeten in poln čas z otroci kadar smo z njimi. Od tega, da otroci preživljajo čas z raznolikmi ljudmi, je veliko prednosti, saj si s spoznavanjem različnih oseb širijo obzorja in odprtost.

 

Sporočilo mamicam in bodočim mamicam

‘’Predvsem dihajte - vse bo v redu. Tudi takrat, ko je najbolj težko, probajte dihati in čim bolj uživati. Tudi 10 minut pod tušem je lahko dober čas, da si ga vzamemo zase.’’

 

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

 

 

dobrodelni november

Da bo bližajoči se december vesel ter prazničen tudi za otroke iz socialno ogroženih družin, bomo pri Minimellows letos ponovno dobrodelni! V sklopu akcije Dobrodelni november za veseli december vam predstavljamo čudovite kreacije slovenske oblikovalke in ilustratorke Anine Benulic - ves dobiček pa bo namenjen otrokom iz programa Botrstvo v Sloveniji. 

DOBRODELNI NOVEMBER ZA VESELI DECEMBER ➝

 

Komentiraj