šŸŽ§ Eva OstrouÅ”ka : Skupinsko vozičkanje

Danes je naÅ”a gostja Eva OstrouÅ”kaĀ - odÅ”tekana instagramerka, poznana pod vzdevkom ostrokljun, simpatična mamica ter glava otroÅ”kih animacij fuldoro.si. Med drugim nam je pripovedovala o tem, kako se je začelo z uspeÅ”nim projektom vozičkanja, kako humorno je hčerki preko igre predstavila prihod mlajÅ”e sestrice ter spregovorila o pomembnosti tega, da si tudi mamice vzamemo čas zase.Ā 

Ā 

PosluÅ”aj tudi na:Ā Apple PodcastsĀ |Ā SpotifyĀ |Ā Google PodcastsĀ 

Ā 

Vozičkanje s 50 vozički!

Eva je prvič rodila pred 4 leti. Kot mamica je imela svoj ritem, kar pa je vplivalo tudi na to, da ni imela nobene družbe, saj so imele vse prijateljice drug ritem kot ona ā€“ hodile so v službo in bile so Å”e brez otrok. Nekoč je objavila na Instagam, če bi Å”la katera vozičkati in na lepem se jih je zbralo 10 ljudi. Ko je rodila drugič pa je postalo že kar nekaj prijateljic mamic, tako se jih je hitro zbralo kar 50!

Projekt sta začeli skupaj z Anjo Suska. Med tednom mobilnosti je imela občina Nova Gorica projekt, s katerim bi mamicam nudili psihosocialno pomoč ob rojstvu. Takrat so združili moči in pripravili program, v katerem so imele krajŔa predavanja, npr. o pomembnosti gibanja mamic ali pa da si v stiski poiŔčejo tudi profesionalno pomoč. Prav tako so v parku pripravile zdrav zajtrk in marsikatera je posedela tudi po dogodku!

Začetek je bil torej v Novi Gorici, razen tega pa sta dogodke organizirali tudi v Ljubljani, AjdovŔčini ter Kopru. Eva za naslednjo misijo napoveduje Å tajersko! Dogodek objavijo en teden prej na Instagramu. Tam je link, pod katerim se lahko mamice prijavijo in nato dobijo informacije o točni lokaciji ter uri dogodka. Sprehodi trajajo po 45 minut, na koncu pa nekatere Å”e klepetajo, druge gredo domov ali po opravkih ā€¦ Pomembno je, da gredo mamice ven in imajo družbo za pogovor.

Ā 

Spoznavanje z vlogo starejŔe sestrice preko igre

Med hčerkama Elizabeto in Viktorijo sta dve leti in pol razlike. Eva pravi, da je večji hčerki prihod sestrice predstavljala že preko igre. Tudi ko je bila Elizabeta Å”e čisto majhna, sta jo z Viktorijo vključili v igro ā€“ na primer v vlogi vratarice! Ali pa so zaigrali situacijo, da bo mamica prinesla domov dojenčka in so nato dojenčka previjali, skrbeli zanj. Eno noč je tudi prespala pri prijateljicah, tako da je malčica videla kako bo, ko bo mamica v porodniÅ”nici. S takÅ”nimi igrami približaÅ” popolnoma novo situacijo otroku in sebi.

Ā 

V drugo je lažje!

Za Evo je starŔevstvo v drugo gotovo bolj enostavno. V drugo že ve, da sledijo nenehne spremembe in v sebi ima več gotovosti kot prej, kar zelo pomaga tudi v težkih trenutkih. Ko imaŔ nekaj izkuŔenj z enim otrokom, vidiŔ, da čas mineva z bliskovito hitrostjo in da tudi trenutki krize kdaj Ŕe prehitro minejo!

Vzeti si čas zase je izjemno pomembno ā€“ tudi za to, da preživljamo kar se da prijeten in poln čas z otroci kadar smo z njimi. Od tega, da otroci preživljajo čas z raznolikmi ljudmi, je veliko prednosti, saj si s spoznavanjem različnih oseb Å”irijo obzorja in odprtost.

Ā 

Sporočilo mamicam in bodočim mamicam

ā€˜ā€™Predvsem dihajte - vse bo v redu. Tudi takrat, ko je najbolj težko, probajte dihati in čim bolj uživati. Tudi 10 minut pod tuÅ”em je lahko dober čas, da si ga vzamemo zase.ā€™ā€™

Ā 

Ā 

PosluÅ”aj tudi na:Ā Apple PodcastsĀ |Ā SpotifyĀ |Ā Google PodcastsĀ 

Ā 

Ā 

Ā 

dobrodelni november

Da bo bližajoči se december vesel ter prazničen tudi za otroke iz socialno ogroženih družin, bomo pri Minimellows letos ponovno dobrodelni! V sklopu akcije Dobrodelni november za veseli december vam predstavljamo čudovite kreacije slovenske oblikovalke in ilustratorke Anine Benulic - ves dobiček pa bo namenjen otrokom iz programa Botrstvo v Sloveniji.Ā 

DOBRODELNI NOVEMBER ZA VESELI DECEMBERĀ āž

Ā 

Komentiraj