🎧 Marko Puschner: Varnost otrok na internetu

V tokratni epizodi je tekel pogovor z gostom Markom Puschnerjem iz točke osveščanja o varni rabi interneta safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, o varni rabi interneta pri otrocih.

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

Kako otroku pravilno predstaviti internet in pametne naprave?

Ko otroku predstavimo internet in pametne naprave, je pomembno, da pri tem izhajamo iz tega, da so te naprave orodje in vir informacij. Največja napaka staršev je, da pametne naprave v prvi vrsti predstavijo kot vir zabave, saj te omogočajo mnogo več kot zgolj to – lahko jih na primer koristno uporabimo kot način komunikacije ali orodje za učenje.

Pediatri, s katerimi dela tudi Marko Puschner, menijo, da otroci do 2. leta naj ne bi imeli stika z zasloni – tudi s televizijo ne. Po 2. letu starosti naj bi se začele počasi uvajati.

 

Potrebno je biti pozoren na kup stvari!

''Ko začne otrok sam brskati po interentu, je kot bi šel sam po cesti.'' Kdaj je pravi čas za to? Internet odpre novo okno v svet, ki ima poleg svojih koristi tudi veliko neprimernih vsebin. Način komunikacije je na internetu drugačen, razen tega pa ta pogosto poteka z neznanci, ki so precej starejši od otrok. Stik preko zaslona je zelo neoseben in ljudje si ponavadi preko zaslona več upajo ter se niti ne zavedajo, da lahko žaljivke osebi na drugem koncu zaslona zelo škodijo.

Če otroku pustimo dostop do družbenih omrežij, se moramo prepričati, da je seznanjen z vsemi tveganji, jih razume in se zna zaščititi pred njimi. Zelo pomembno je tudi na primer, da otroci na družbenih omrežjih razumejo zasebnost. Veliko ljudi pride v težave zato, ker ne ščitijo svoje zasebnosti. Kdaj je naš otrok dovolj zrel za uporabo družbenih omrežij, moramo torej oceniti sami, nikakor pa ni priporočljivo pred 13. letom.

 

Mejniki pri spoznavanju interneta in pametnih naprav

Do 2 let: nič.

2-5 let: manj kot 1 uro na dan. Vsekakor pod nadzorom in z odmori.

6-9 let: do 1 uro na dan. Ne samostojno.

10-12 let: V najzgodnejših najstniških letih; od 1-1,5 ur na dan; prav tako z odmori.

13-18 let: Do 2 uri na dan – namenjeno zabavi/prostemu času.  

Zelo je pomembno, da se starši in otroci pogovarjajo o internetu in kaj se tam dogaja. Tako se namreč tudi hitreje opazi, če kaj ni v redu. Na spletu gre za skrito obliko nasilja, ki lahko poteka tudi v zelo zaprtih krogih, tako da drugi za to izvejo samo, če jim za to žrtev pove sama.

 

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

 

Za zabaven odmik od zaslonov so idealne igre kot je Minimellows lesena igra Spomin! Na temo potovanj trenira otrok možgančke s polno paro, obuja spomine ter se uči zanimiva dejstva o ilustracijah.

KUPI LESENO IGRO SPOMIN➝

 

 

Komentiraj