🎧 Janja iz Pedosane: zunanje aktivnosti z otroki

Z nami je znova Janja iz Pedosane – centra za razvoj dojenčkov in otrok. Na temo o zunanjih aktivnostih z otroki nam pove, kakšni so pripomočki za aktivnosti zunaj, kdaj je kakšna aktivnost primerna ter na kaj je treba biti ob tem pozoren.  

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify Google Podcasts 

 

Kolesarski sedeži  

Kolesarski sedeži za otroke so lahko pritrjeni spredaj ali zadaj. Sedež, ki je pritrjen spredaj na kolesu, je primeren za otroke do 15 kg, medtem ko sedež zadaj zdrži precej več, do 25 kg. Z vidika starša je težje krmiliti kolo, če je sedež spredaj (sploh za krmilom), saj tako ovira kolena in s tem poganjanje kolesa. Prav tako je sedež spredaj bolj nevaren v primeru padca.

Je pa seveda odvisno od odločitve družine in za kakšno pot je kaj bolj primerno. Plus sedeža spredaj je, da otrok bolje vidi okolico in mu je tako morda bolj zanimivo. Za kakšno daljšo pot pa je gotovo bolj priporočljiv sedež zadaj, saj se mu lahko spreminja naklon – kar pride zelo prav, če otrok na poti zaspi.

 

Kdaj posedeti otroka na kolo? 

Kdaj je primerno dati otroka v kolesarski sedež je odvisno od razvoja otroka. Samostojno sedenje ali pa vsaj to, da se že sam postavlja na vse štiri je znak, da je hrbtenica že dovolj močna. Potem pa pazimo na to, da je sedež pravilno nameščen, da ima otrok podprte noge ter možnost nasloniti roke, obvezno je varno pripenjanje ter čelada.

 

Poganjalček, skiro 

Poganjalček je super pripomoček za pridobivanje izkušenj, ki jih bo otrok kasneje rabil za samostojno vožnjo kolesa. Z njim namreč otrok dobi občutek za lovljenje ravnotežja in koordinacijo telesa. Priporočljivi so poganjalčki z dvema kolescema (in ne s tremi). Če otrok obvlada vožnjo s poganjalčkom, bo kolesarjenje osvojil zelo hitro, brez vmesnega kolesa s pomožnimi kolesci.

Pravi čas za poganjalčka je, ko otrok že dobro hodi oziroma je od prvih korakov 6 mesecev. Pomembno je, da se otrok že odzove na vaš klic, naj se ustavi, pa tudi to, da otrok že sam pokaže zanimanje za poganjalčka. Otroci gibalne spretnosti sami osvojijo, zato mu dajte čas in ga ne silite.

Dobro je, če je sedalni del poganjalčka nastavljiv po višini. Ko se otrok usede, mora doseči tla s celimi stopali, ob tem pa imeti rahlo pokrčena kolena. Krmilo naj bo nižje od prsnega koša, tako da bo otrok nagnjen lažje naprej.

Pri skiroju je podobno, a tu je le treba otroka spodbujati, da za vožnjo uporablja obe nogi, saj se sicer ena polovica telesa razvija precej bolj od druge, kar pa lahko vodi do poškodb in bolečine. Pomembna je višina krmila, ki naj bo v višini prsnega koša, tako da so roke v podaljšku ramenskega obroča.

 

Pohodništvo

Pri pohodništvu je nahrbtnik priporočljiv od trenutka, ko otrok samostojno sedi, pred tem pa nosilka. Tudi pri stolčkih za v hribe je zelo pomembno, da ima otrok ustrezno podporo nog, med hojo pa, da je dovolj postankov.

Starši so včasih preveč osredotočeni na cilj. V prvi vrsti je treba poslušati otroka in se sprijazniti s tem, če otrok ne zmore dolge poti. Zelo je važno, da se odzovemo na otrokove potrebe in ne forsiramo. Tudi pritisk na starše zna biti velik, ko primerjajo svojega otroka z drugimi. Dobro je, da ima otrok možnost pridobivanja različnih izkušenj, še zdaleč pa ne rabi biti najboljši ali pa posebno hitro napredovati v nečem.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify Google Podcasts 

 

Jelenček Malmo je izredno prijeten na otip, malčki pa obožujejo, kako svojo srčnost deli na vse strani svojih rogov! 

KUPITE JELENČKA MALMA➝

 

Komentiraj