📓Kako vidi novorojenček?

Le kaj vidi novorojenček v trenutku, ko zapusti temno zavetje maternice in pride na naš pisan, živahen svet? Žal ne prav veliko, saj tudi razvoj vida poteka postopoma. Kljub temu malčki začnejo raziskovati svet ravno z očmi – še preden se naučijo grabiti, plaziti se ali sedeti, pridobivajo z vidom pomembne informacije, ki stimulirajo njihov celoten razvoj.

V prvem letu življenja se dojenčki naučijo osredotočiti pogled ter uporabljati oči  natančno in kontrolirano. Prav tako morajo še razviti sposobnost, da informacije, ki jih z očmi sprejemajo v možgane, tudi razumejo. Malčki napredujejo iz dneva v dan, tukaj pa je nekaj ključnih mejnikov v razvoju njihovega vida.

 

Od rojstva do 4. meseca

Dojenčki sicer spregledajo že ob rojstvu, a je takrat njihov vid še zelo zamegljen. V prvih treh mesecih vidijo najbolje na razdalji 20-40 cm – kar je navadno tudi oddaljenost dojenčka od obraza mame pri dojenju ali hranjenju.

Novorojenčki vidijo prvih 6 tednov le črno-belo, z odtenki sive. Črno-beli predmeti in igrače kot je kravica Paulina lahko razvoju dojenčkovega vida še posebej koristijo, saj se nanje lažje osredotočijo ter s tem krepijo vid, spomin, domišljijo in sposobnost koncentracije. Prej kot dojenčki zaznajo oblike v svoji okolici, bolj se jim razvijajo tako miselne kot tudi motorične sposobnosti. Na isti način deluje kontrast lis na kravici Paulini – je ena prvih stvari, ki jim postane prepoznavna, zato jo tudi hitro vzljubijo.

OGLEJ SI KRAVICO PAULINO 

V prvih dveh mesecih oči dojenčka še niso dobro skoordinirana, zato je včasih videti, da njegove oči nekako odplešejo ali prekrižajo pogled.

Pri približno 3 mesecih začne dojenček z očmi slediti predmetom in skuša seči po njih. Tako se uči usklajevanja oči z rokami. Stimulacija vida je tudi dober način, da z dojenčkom podaljšate trebušni položaj (‘’pasti kravice’’), saj se lahko z gledanjem osredotoči dlje in je pri tem bolj sproščen.  

 

Od 5. do 8. meseca

V tem obdobju še vedno zelo napredujeta nadzorovano premikanje oči ter koordinacija oči s telesom. Takrat se namreč dojenček nauči uporabiti oboje oči hkrati in pridobi tridimenzionalen pogled na svet, njegova perspektiva dobi globino.

Nekako pri 5 mesecih naj bi dojenček razvil dokaj fin barvni vid.

 

Od 9. do 12. meseca

Dojenček začne v tem obdobju grabiti predmete s palcem in kazalcem. Pri tej starosti se jih večina že plazi ali pa se loteva hoje, s čimer začnejo tudi presojati razdalje in meči stvari z večjo natančnostjo.

 

Od 1. do 2. leta

Navadno imajo otroci do 2. leta starosti že dobro razvito koordinacijo oči z dlanmi, prav tako dobro globinsko predstavo.

Otroci so v tem obdobju izredno radovedni pri odkrivanju svoje okolice, pri opazovanju in poslušanju. Prepoznavajo njim-znane predmete, slike in knjige ter začenjajo na primer čečkati, ustvarjati lastne slike in podobe.

 

kravica paulina

Kravica Paulina pritegne že najmlajše s svojimi kontrastnimi lisami črno-belega kožuščka! Ninica je poleg tega tudi izredno mehka, zato je idealna za stiskanje in crkljanje. Minimellows ninica je oblikovana in ročno narejena v Sloveniji.

KUPI KRAVICO PAULINO 

Komentiraj