🎧 Marko Juhant: Srečni otroci

Danes je z nami Marko Juhantspecialni pedagog, bivši ravnatelj, večni vzgojitelj, oče, ter avtor številnih knjig o vzgoji otrok, med drugim tudi knjige ‘’7 receptov za vzgojo srečnih in uspešnih otrok’’. Z Ajdo sta se med drugim pogovarjala o tem, kaj otroke dela srečne, kako na otrokovo obnašanje vpliva vzgoja, ter kako otroka motivirati. 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify Google Podcasts 

 

Samopodoba pri srečnih otrocih

Srečni otroci prepoznavajo sebe kot srečne, ker kot takšno doživljajo tekoče življenje. Vsak dan doživijo kanček sreče in zavedajo se, da jim včasih kaj ne uspe, pogosto pa tudi jim. To je zadovoljstvo – osnovni občutek, ki ga veliko otrok dandanes ne doživlja.

Ponavadi je otrok, ki mu je vse dano, nesrečen, ker hoče vedno več. To je koncept, ki ga je razvila ekonomija in, ki ga mnogo staršev ne zna ukiniti. Vzgaja nas v to, da hočemo vedno več, pri tem pa to, kar imamo, v hipu postane nevredno. Takšni otroci imajo morda samozavest in blesteč nastop, dokler se jim nekaj ne podere - takrat so potem drugi krivi.

Otroci, ki nimajo vsega in se za prisluženo potrudijo, pa dobijo občutek, da jim je nekaj uspelo. Ob tem imajo doživetje in tudi kadar jih pričakajo težke naloge, imajo za seboj izkušnje, s katerimi se upajo izzivov lotiti. Temu rečemo samopodoba.

 

Vzroki za grdo obnašanje

  • Pomanjkanje informacij - Vsak se lahko sam odloči, kako se obnaša – a za to mora poznati merila za lepo obnašanje. Včasih otroci preprosto ne vedo, kaj je lepo obnašanje.
  • Vzgojne napake – bodisi, ker so starši otroka vzgajali v napačno smer ali pa v nobeno smer
  • Hude situacije v otrokovem okolju – npr. ločitev staršev
  • Organske napake – npr. da centralno živčevje funkcionira drugače kot pri ostalih ljudeh.

Včasih je kakšen otrok še posebej naporen za okolico, npr. hiperaktivni otroci ali pa otroci z avtizmom, a pri vseh teh stvareh je nek spekter. Težko je tudi trditi, kolikšen delež je genetsko pogojen, ter kolikšen je pridobljen z vzgojo, od okolja ali pa stiske, ki jo lahko na primer povzroča šolski sistem.

 

Kaj otroke motivira

Otroci imajo lastno voljo že zelo zgodaj. Vzgaja se z dejanji, saj smo jim mi v zgled in to, kar vidijo pri nas, uporabljajo naprej. Otroke motivira, da razmišljajo, soodločajo in imajo neko vlogo. ‘’Ne recite mu 4, recite mu 2+2. Pustite mu nekaj neodgovorjenega. Otrok se s tem ukvarja in sam najde resitve.’’

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify Google Podcasts 

 

spomin

Lesena igra Spomin je odlična zabava za vašega malčka, ob kateri prav tako trenira svoj spomin. Po parih igrah bo morda tudi dežnik že lažje najti!

KUPITE LESENO IGRO SPOMIN ➝

 

Komentiraj