šŸŽ§ Marko Juhant: Srečni otroci

Danes je z nami Marko Juhant ā€“ specialni pedagog, bivÅ”i ravnatelj, večni vzgojitelj, oče, ter avtor Å”tevilnih knjig o vzgoji otrok, med drugim tudi knjige ā€˜ā€™7 receptov za vzgojo srečnih in uspeÅ”nih otrokā€™ā€™. Z Ajdo sta se med drugim pogovarjala o tem, kaj otroke dela srečne, kakoĀ na otrokovo obnaÅ”anje vpliva vzgoja, ter kako otroka motivirati.Ā 

PosluÅ”aj tudi na:Ā Apple PodcastsĀ |Ā SpotifyĀ |Ā Google PodcastsĀ 

Ā 

Samopodoba pri srečnih otrocih

Srečni otroci prepoznavajo sebe kot srečne, ker kot takÅ”no doživljajo tekoče življenje. Vsak dan doživijo kanček sreče in zavedajo se, da jim včasih kaj ne uspe, pogosto pa tudi jim. To je zadovoljstvo ā€“ osnovni občutek, ki ga veliko otrok dandanes ne doživlja.

Ponavadi je otrok, ki mu je vse dano, nesrečen, ker hoče vedno več. To je koncept, ki ga je razvila ekonomija in, ki ga mnogo starŔev ne zna ukiniti. Vzgaja nas v to, da hočemo vedno več, pri tem pa to, kar imamo, v hipu postane nevredno. TakŔni otroci imajo morda samozavest in blesteč nastop, dokler se jim nekaj ne podere - takrat so potem drugi krivi.

Otroci, ki nimajo vsega in se za prisluženo potrudijo, pa dobijo občutek, da jim je nekaj uspelo. Ob tem imajo doživetje in tudi kadar jih pričakajo težke naloge, imajo za seboj izkuŔnje, s katerimi se upajo izzivov lotiti. Temu rečemo samopodoba.

Ā 

Vzroki za grdo obnaŔanje

  • Pomanjkanje informacij - Vsak se lahko sam odloči, kako se obnaÅ”a ā€“ a za to mora poznati merila za lepo obnaÅ”anje. Včasih otroci preprosto ne vedo, kaj je lepo obnaÅ”anje.
  • Vzgojne napake ā€“ bodisi, ker so starÅ”i otroka vzgajali v napačno smer ali pa v nobeno smer
  • Hude situacije v otrokovem okolju ā€“ npr. ločitev starÅ”ev
  • Organske napake ā€“ npr. da centralno živčevje funkcionira drugače kot pri ostalih ljudeh.

Včasih je kakŔen otrok Ŕe posebej naporen za okolico, npr. hiperaktivni otroci ali pa otroci z avtizmom, a pri vseh teh stvareh je nek spekter. Težko je tudi trditi, kolikŔen delež je genetsko pogojen, ter kolikŔen je pridobljen z vzgojo, od okolja ali pa stiske, ki jo lahko na primer povzroča Ŕolski sistem.

Ā 

Kaj otroke motivira

Otroci imajo lastno voljo že zelo zgodaj. Vzgaja se z dejanji, saj smo jim mi v zgled in to, kar vidijo pri nas, uporabljajo naprej. Otroke motivira, da razmiÅ”ljajo, soodločajo in imajo neko vlogo. ā€˜ā€™Ne recite mu 4, recite mu 2+2. Pustite mu nekaj neodgovorjenega. Otrok se s tem ukvarja in sam najde resitve.ā€™ā€™

Ā 

PosluÅ”aj tudi na:Ā Apple PodcastsĀ |Ā SpotifyĀ |Ā Google PodcastsĀ 

Ā 

spomin

Lesena igraĀ Spomin je odlična zabava za vaÅ”ega malčka, ob kateri prav tako trenira svoj spomin. Po parih igrah bo morda tudi dežnik že lažje najti!

KUPITE LESENO IGRO SPOMINĀ āž

Ā 

Komentiraj