🎧 Pedosana: Na pot z otrokom

V tokratni epizodi je naša gostja Janja iz Pedosane – centra gibalnega razvoja dojenčkov in otrok. Z Ajdo sta se pogovarjali o osnovnih priporočilih, kako z otrokom na (daljšo) pot, kot na primer na bližajoče se počitnice.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify Google Podcasts 

 

Kako pravilno izbrati sedež za otroka?

Varnost je na prvem mestu, zato je najbolj pomembno, da avtosedež ustreza mednarodnim varnostnim merilom. Tako za novorojenčka kot za dojenčka je treba izbrati lupinico, ki ni prevelika – torej, da za podporo ob bokih in pod medenico ne potrebuje dodatnih svitkov.

Dojenček mora biti v avtosedežu ustrezno pripet in dobro podprt. Pri izbiri avtosedeža za starejše otroke (več kot 18 kg ali po letu in pol starosti) pa je najbolje, da je otrok pri nakupu prisoten, da ga že tam namestite v sedež in skupaj z njim lažje izberete ustreznega. Sedež naj bi se pravilno izbiral tako na podlagi teže in starosti kot tudi po velikosti, saj je pomembno recimo, da je pas nastavljen v višini ramenskega obroča. V Pedosano pridejo starši ponavadi že pri prvem obisku z lupinico, da se individualno posvetujejo, kako lahko za svojega otroka avtosedež ustrezno namestijo.

Nevarnosti pri samih sedežih je malo – avtosedeži iz trgovine so praktično vsi mednarodno certificirani. Pomembneje je, kako sedež namestimo. Problem so bolj rabljeni avtosedeži, saj so podporne blazine iz materiala kot je stiropor ali pena in se rabljene hitro zlomijo.

 

Kdaj je na poti čas za premor? 

Po nenapisanemu pravilu je dojenčka dobro vsaj na kratko dati ven iz lupinice po 45 minutah vožnje. Do takrat dojenčku že glava zdrsne navzdol, s tem pa ima slabo prekrvavitev in premalo kisika. Ne glede na to, ali otrok spi ali ne, je dobro, da se takrat malo pretegne. Skrajna meja, kdaj je čas za takšno pavzo pa je po 90 minutah vožnje.

 

Razgibalne vaje so zelo preproste

Če je še dovolj prostora na sedežu ob njem, lahko malčka položite tja tako, da ravno leži na hrbtu. Razmigamo pa ga tako, da mu na primer krožimo z nogami, ga malo zmasiramo, mu krožimo z medenico, ga dvignemo k sebi ali pa obrnemo na trebuh… Če za to ni prostora na sedežu, se lahko dobro razmiga na primer tudi na naših stegnih. Če imate pa dovolj časa in volje, je seveda kratek sprehod tudi na poti zelo dobrodošel.

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify Google Podcasts 

 

pedosana na poti z otrokom

S kravico Paulino se dogodivščina začne že na poti do cilja. Je idealna sopotnica v avtu, saj je lahka, tanka in izredno mehka! 

kravica paulina

 

 

 

 

Komentiraj