📓Naj otroška obutev: copati

Dobri copatki so najbolj priljubljena pa tudi najbolj primerna otroška obutev. V njih preživijo tudi do 5-krat več časa kot v čevljih, saj jih nosijo med drugim tako doma kot v vrtcu ali šoli ter pri raznoterih aktivnostih. V tem članku vam predstavimo, kako zapletene sestave so stopala in kako je dobra obutev ključnega pomena za njihov zdrav razvoj.

Kompleksna sestava stopal

Skoraj četrtina vseh kosti se nahaja prav v stopalih. Posamezno stopalo ima kompleksno sestavo iz 26 kosti, 33 sklepov, kar 250 000 znojnih žlez, ter številnih kit, mišic in vezi. Stopalo dojenčkov je oblazinjeno z maščobo, zato je stopalo pri malčkih ponavadi še plosko in zelo gibčno. Značilna maščobna blazinica izgine med drugim in petim letom starosti, ko se praviloma hkrati s krepitvijo mišic in kosti razvije tudi stopalni lok.

Kakšni so kvalitetni copati?

Možgani dobijo skozi stopala pomembne senzorične informacije, ki med drugim omogočajo dobro kontrolo gibanja in krepitev moči. Priporočljivo je, da se otroci učijo hoditi bosi ali pa z obutvijo tankega in gibljivega podplata, ki še vedno dopušča zadosten stik s podlago in tako spodbuja ravnotežje, držo in koordinacijo telesa.

Za varen in gotov korak je pomemben nedrseč podplat in kroj copata, ki preprečuje, da bi se nehote sezuvali.

Ne glede na to, ali ima otrok obute nogavice ali pa nosi copate na boso nogo, je ključnega pomena tudi to, da so narejeni iz zračnih materialov, kot je kvalitetno usnje. O tem je vedno več ozaveščenosti in tudi mi smo o tem podrobneje pisali v članku Naravno strojeno usnje.

Še iščete ustrezne copatke?

Minimellows copatki so čudoviti in po vseh kriterijih izredno kvalitetni ter primerni za zdrav razvoj otroških stopal. Lahko se pohvalijo z nagrado za najboljše obuvalo za prve korake in s številnimi zadovoljnimi malimi uporabniki ter uporabnicami. Na voljo je več dizajnov, lahko pa jih naročite tudi v darilnem paketku, v kombinaciji z ninico in čestitko!

copatki javor

OGLEJ SI CELOTNO KOLEKCIJO MINIMELLOWS COPATK ➝

 

Komentiraj