📓Kako navaditi otroka na samostojen spanec?

Nekateri otroci zaspijo s svojo najljubšo igračo ali pa želijo imeti ob sebi določeno odejo, drugi raje zaspijo ob starših. V prvem obdobju je slednje prikupno in njihovi želji se niti ne želimo upreti – a po nekem obdobju otrok vseeno samostojno zaspi.

Kdaj naj bi to bilo, ni lahko določljivo. Mejnike pri otrocih je težko določiti, saj se na različnih področjih vsak razvija v svojem tempu. Posploševanje norm je nesmiselno in ima lahko slab vpliv tako na otroke kot na starše, ki se preveč trudijo ravnati po teh. Na žalost je glede spanja otrok še vedno močno uveljavljena na primer norma, ki je sledila zastareli raziskavi v ZDA in pravi, da naj bi otroci pri 4-ih mesecih prespali noč. O tem lahko poslušate tudi v pogovoru ene preteklih epizod podkasta Minimellows z Barbi Završnik na povezavi tukaj.

Otroci imajo burno domišljijo, ki jim omogoča bogato igro in učenje. Prav tako pa lahko z domišljijo razvijejo na primer strah pred temo ali samoto, ki je ponavadi razlog, zakaj ne želijo spati sami. Tukaj je nekaj namigov, kako lahko spodbudite otroka, da spi v svoji postelji in mu zagotovite miren spanec.

 

Ne hitite

Strah pred samoto je pri malčkih normalen, zato ne pričakujte, da bo otrok kar naenkrat rade volje ponoči zaspal sam v svoji postelji. Na to ga navajajte po malem, recimo tako, da sprva sedite pri njemu v postelji, dokler ne zaspi. Naslednji korak je lahko, da sedite na stolu ob njegovi postelji dokler ne zaspi.

 

Naj bo prehod vznemirljiv

Spanec v lastni postelji ne sme zveneti kot kazen temveč kot nagrada. Spodbujajte malčka z besedami in mu morda celo pustite, da si sam izbere posteljnino.

 

Nagradite uspeh

Nagrada je lahko mala nalepka ali pa malčkova najljubša jed – ko malčku uspe prespati noč v svoji postelji, ga nagradite in pokažite, da je dosegel nekaj pohvale vrednega!

 

Spodbujajte njegovo samostojnost

Malček naj gre spati, ko je zaspan in ne že pregorel. Tako lahko tudi sam vloži več energije v pripravo na spanec – lahko si sam izbere pižamo, pravljico za lahko noč ali uspavanko. Prav tako se ne bo počutil osamljenega, če bo imel pri sebi svojo najljubšo igračo – pri tem je seveda pomembno, da je igrača za to popolnoma varna. Zelo priljubljen in idealen primer za igračko, ob kateri bo otrok rade volje zaspal, so Minimellows ninice. Te si lahko ogledate na povezavi tukaj.

panda lina

 

Bodite vztrajni

Včasih se vdamo otrokovemu uporu, ker smo preutrujeni in nam ni do nočnih zdrah – a vztrajnost je pomembna in se bo obrestovala na dolgi rok.

 

Naučite malčka zaspati

Ko se malček zbudi sredi noči, zna imeti težavo zaspati nazaj. Pokazite mu načine, ki spodbujajo spanec kot je štetje ovc ali globoko dihanje.

  

Poskrbite za varnost in udobje

Bodite pozorni na to, da je malčkova spalnica tiha ter prijetne sobne temperature.

 

Več na temo spanja pri otrocih:

Pikarije: karakter otroka, Barbi Završnik (6. epizoda podkasta Minimellows)

Spanje zunaj tudi v mrzlem vremenu (blog)

 

 medvedek pablo

Medvedek Pablo je izredno mehka ninica in hitro pridobi malčkovo zaupanje. S svojim mehkim kožuškom malčka greje in mu daje vedeti, da se lahko mirno poda v sladek spanec! 

OGLEJTE SI KOLEKCIJO MINIMELLOWS NINIC ➝

 

 

 

Komentiraj