📓 Spanje zunaj tudi v mrzlem vremenu?

Svež zrak krepi imunski sistem, zato je preživljanje časa na prostem ključnega pomena za zdravje otrok. Pri nas v praksi izvajamo gibanje na prostem, kako pa je s spanjem? 

Pozitivni vplivi na spanec, počutje in spalne navade

Spanje zunaj tudi v mrzlem vremenu je navada predvsem v skandinavskih državah. Tam prakticirajo otroci spanje na prostem v vseh letnih časih tako doma kot tudi v vrtcih, ker verjamejo, da je to ključ do dobrega zdravja, saj so tisti, ki so izpostavljeni svežemu zraku, manj nagnjeni k prehladom in gripi. 

Zagovorniki spanja na prostem poročajo o pozitivnem vplivu te navade tako na otrokovo zdravje kot tudi počutje. Veliko otrok spi na prostem bolje in dlje, po spancu so bolj aktivni in bolje jedo, obenem pa se tako otroci navadijo na spanje z normalnim hrupom v ozadju.

Ni slabega vremena, so samo slaba oblačila

Otroci morajo biti za spanje na prostem primerno oblečeni, predvsem v zimskih temperaturah pa moramo paziti, da vzpostavimo ravnovesje med vzdrževanjem toplote pri otroku in prevelikim številom oblačil. Priporočljiva so volnena oblačila in da je spalna vreča topla – pri vsem tem pa je pomembno, da zrak v otroškem vozičku kroži.

kravica Paulina

Za sladek spanec na prostem tudi v mrzlih zimskih dneh vašemu malčku še posebej rada dela družbo izredno mehka kravica Paulina, ki prav dobro ve, da zimski čas ni namenjen samo za zimske radosti, ampak je kot nalašč za globok in sproščujoč spanec. Za dodatno toploto lahko malčku ninico prislonite tudi na telo ali ušeska oziroma tja, ker se vam zdi, da potrebuje dodatno plast gretja.



Komentiraj