🎧 Dora Markun: Recept za dobro mamico je poslušati samega sebe

V tokratni epizodi je z nami Dora Markun - ženska z ogromno energije, bivša rokometašica in Miss športa Slovenije 2018, ki je pred kratkim postala mamica. Z Ajdo sta poklepetali o njenem poteku nosečnosti in obdobju prvih tednov z malo hčerkico Loti.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

Prednosti mladega starševstva

Dora si je že od nekdaj želela postati mamica, zato zanositve ni sprejela kot presenečenje, temveč kot neko obveznost, na katero se je lahko pripravila. Kot mlada mamica občuti prednost tega, da ima več energije. Seveda so neprespane noči stalnica, a že od nekdaj nerada spi podnevi in to se tudi z malo Loti ni spremenilo – spi, kolikor pač lahko spi ponoči. Važno je, pravi, da pri tem poslušaš svoje telo in kako se počutiš trenutno, saj se to, kaj nam prija in kaj ne, zelo spreminja. Predstavlja si, da je prednost v energiji pri mladih starših tudi kasneje, ko njihovi otroci že odrastejo, a so tudi sami še mladi.

Zlata vredna izkušnja

Na nosečnost je bila dobro pripravljena, razen tega pa je imela ogromno sreče pri poteku celotne nosečnosti in poroda. Od samega začetka si je rekla, da poteka ne bo hvalila, dokler ne bo konec, saj je vedela, da se lahko to v trenutku tudi spremeni. A imela je lepo nosečnost vseskozi in lahek porod. Za vso podporo je zelo hvaležna tudi osebju porodnišnice v Kranju. Poudarja, da ne odobrava nespoštljivega obnašanja nosečnic do osebja v porodnišnici, pa četudi imajo nekatere še kako težek porod – osebje je tam zato, da ti pomaga in to je spoštovanja vredno.

Po porodu ji je telovadba že kmalu zapasala, a ne zato, da bi izgubila pridobljeno težo. Od nekdaj se je veliko gibala in tudi med nosečnostjo je migala, kolikor je lahko. Migati je spet začela takoj, ko ji je to zapasalo. Pravi, da bi bila sama pripravljena še enkrat iti čez vse to, saj je nosečnost in porod doživela kot zlata vredno izkušnjo polno nepozabnih občutkov.

Že prvi tedni po porodu so bili pestri, saj se mali otroci začnejo razvijati takoj. Zdi se ji, da opazi že male spremembe na hčerkinem obrazu iz dneva v dan. Z malo je vsak dan pester, saj odkriva vedno nekaj novega.

S partnerjem Miho se med sabo zelo podpirata. Pomaga ji pri vsem, kar lahko, in zdi se ji, da ima partner v svojem prijemu super moč, s katero zna hčerkico v trenutku pomiriti. Morda je to pripisati topli moški roki ali pa temu, da je kot mama že tako navezana na otroka, da se ob dotiku očeta otrok še hitreje pomiri.  

3 najljubše stvari za otroka in kaj je odveč

Ker se hčerka hitro razvija in so ji stvari vedno bolj zanimive, se nujni in najljubši pripomočki spreminjajo iz tedna v teden. Trenutno ji zelo prav pride t.i. gnezdece.

Malo Loti da tudi pogosto na blazino, zato se ji zdi telovadna blazina za dojenčke praktična. Od igrač je pa gotovo nepogrešljiva kravica Paulina, ki je bila hčerkina prva igrača. Ostale igrače je prej niso toliko pritegnile, pri kravici Paulini je pa že zelo zgodaj opazila, da so Loti pritegnili njeni črno-beli vzorci.

Pri pripravi na rojstvo hčerke je poskrbela tudi za nekaj stvari, ki ji zaenkrat še niso prišle prav. Ena takih je gugalnik, v katerem hčerka zadnje čase morda malo bolj uživa, a gotovo ni neka stvar, ki bi bila neogrešljiva. Včasih ji tudi pride prav, da da malo Loti v gugalnik medtem ko mora za trenutek sama kaj opraviti, a načeloma ga uporablja bolj zato, ker ga ima in ne bi gotovo zdržala tudi brez.

Druga trenutno še nekoristna stvar je posteljica, saj spi hčerka v postelji z njo in Miho. Priročno je, da ne rabi na primer vstajati zato, da doji, ali pa zato, da vrne mali dudo, ko ponoči zajoka. Hkrati uživa v trenutkih, ko skupaj spijo, saj se rada crklja in ve, da bo ta čas še prehitro minil. Pohvalila se je tudi, da je imela hčerka ravno na dan tega pogovora prvo prespano noč, točno pri svojih dveh mesecih.

O tem, kaj zares potrebujemo ob rojstvu otroka, smo sicer v eni prejšnjih epizod poklepetali z Janjo iz Pedosane. 

Recept za dobro mamico

Dorino sporočilo za konec je namenjen predvsem (bodočim) mamicam: Največ, kar lahko narediš v obdobju nosečnosti ali pri pripravi na nosečnost je, da ne kompliciraš in se ne obremenjuješ, saj sama najbolj poznaš sebe in svojega otroka, zato je vsako obremenjevanje s članki in mnenji drugih odveč. "Samo poslušati je treba samega sebe’’ - to je najboljši recept za dobro mamico.

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

Hvala za tole čudovito slikico Loti s svojo kravico Paulino, Dora! 😍 

Dora Markun Loti kravica Paulina

Loti ni edina, ki jo je kravica Paulina pritegnila! Ste vedeli, da novorojenčki prvih 6 tednov vidijo črno-belo? Z vzorcem svojih lis spodbuja kravica Paulina razvoj vida in domišljije pri dojenčkih, s svojo mehkobo pa poskrbi, da z lahkoto zaplavajo v nežne sanje. 

kupi zdaj kravica paulina

 

 

Komentiraj