🎧 Tanja Krejić: inspirativna mamica

Po kratki poletni pavzi je prva gostja Tanja Krejić – simpatična mamica 14-letnega fanta, ki ima avtizem. Z deljenjem svoje zgodbe pomaga mnogim, zgodba družine pa je inspiracija za vsakogar.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

Doma so se 1. septembra veselili

Zadnji dve leti Tanjin sin Marko vedno že komaj čaka začetek šolskega leta. Skupaj naredita urnik, tako da ima sin dober pregled, kdaj ima katere obveznosti. Sicer se pa vedno veseli tudi prijateljev – Tanji se zdi, da ima Marko v šoli nek svoj paralelni svet, v katerega sama nima popolnega vstopa in ki ga ima zelo rad. 

Zgodnja obravnava avtizma je nujna

Da ima njen sin avtizem, ni bilo lahko ugotoviti. Nekako pri enem letu je Tanjo zmotilo to, da ni kazal s prstom. Kasneje je njegova sestrična, ki je 2 meseca mlajša od njega, že govorila, ko on še ni. Drugih odstopanj ni opažala – bil je zdrav, vesel, nasmejan otroček. Simptomi, kot jih je imel on, gredo lahko zelo hitro mimo človeka, a zgodnja obravnava je nujna. Obrnila se je na njegovo pediatrinjo, ki je najprej zatrjevala, da ni nič narobe. Trajalo je nekako pol leta, preden je dobila napotnico v ambulanto za avtizem in pri 3 letih je bil Marko diagnosticiran.

Po diagnozi se je spremenilo vse

Po diagnozi je Tanja pustila službo in ostala doma. Od takrat se je spremenilo prav vse. Ljubezen je popolnoma usmerila vanj in njegov razvoj. Vedno pravi, da je on njena največja osebnostna rast, čeprav je potrebno veliko prilagajanja. Tako kot se otrok počuti, tako tudi funkcionira, starši pa so odgovorni za to, da najprej pri sebi razčistijo nekatere stvari in dati otroku priložnost, da otrok ponudi svetu to kar mu ima ponuditi, točno takšen kot je.

Vzeti si čas zase je nujno potrebno

Tanja veliko bere, hodi v hribe, se dobi s prijateljicami, preživlja čas z nečakom... Sama zase ima kar veliko časa, sploh ko je na primer Marko v šoli. Rada bi si vzela tudi več časa na samem z možem, a to je precej težje v zvezi, ki skrbi za otroka s posebnimi potrebami.

Z družino počnejo najrazličnejše stvari

Zelo radi imajo hribe - tja gredo skorajda vsak vikend, čim ne dežuje - peljejo se s kolesom, počnejo vse, kar počnejo tudi običajne družine. Pravi, da se je skozi zgodbo kot jo imajo oni, naučila ceniti prav vsak trenutek v življenju. Za Marka je dom varno zatočišče, medtem ko je zunaj v zelo ranljivem okolju. Z veliko vztrajnosti, napora in ljubeznijo sta z možem dosegla to, da gredo vseeno ven in počnejo vse mogoče.

Staršem in bodočim staršem bi svetovala…

…to, kar se je najbolj naučila v svojem materinstvu: ''Spusti vsa pričakovanja, ki jih imaš. Ko pustiš vsa pričakovanja, se začne dogajati čudež vsak dan.''

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

 

panda nočna lučka

Simpatična nočna lučka Panda nudi malčkom idealno osvetlitev med spanjem! S svojo diskretno svetlobo daje otroku topel občutek varnosti, zelo koristna pa je tudi za nočno hranjenje.

KUPITE NOČNO LUČKO PANDA ➝

Komentiraj