🎧 Urška Klajder: družinska in otroška fotografinja

 Tokrat je z nami simpatična mamica in fotografinja Urška Klajder, ki že vrsto let ustvarja čudovite spomine v svojem studiu Prisposobe. Je ena najboljših otroških fotografinj, v pogovoru z nami pa je med drugim pripovedovala, kako je ubrala pot tega poklica ter kako poteka fotografiranje malčkov.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

Pot do profesionalne fotografinje

Urška je vedno rada ustvarjala. Delala je med drugim na radiu in nato v oglaševalski agenciji, kjer je pobližje spoznala delo fotografov. Takrat se ji je porodila želja po fotografiranju in kupila si je fotoaparat ter začela hoditi na izobraževanja. Sprva je delala samo zase, ko se ji je rodil starejši sin pa je fotografirala vedno več in se nato hitro poslovila od agencije ter ubrala samostojno pot profesionalne fotografinje.

 

Fotografiranje družin in otrok je žanr zase

Dobre otroške fotografinje in fotografi morajo imeti veliko potrpljenja in drugih kompetenc, ki so ključne ne le za nastanek dobrih fotografij, temveč tudi za dober potek samega snemanja. Če ne bi imela svojih otrok, se česa takega verjetno sploh ne bi upala lotiti.

O samem fotografiranju se Urška že vnaprej posvetuje s starši. Otroci imajo zelo kratek razpon pozornosti in pomembno je, da so med fotografiranjem zadovoljni ter dogajanja ne dojemajo kot delo ali pritisk. Najbolje je, če otroci v studio pridejo neobremenjeni, kot bi prišli ‘’k teti Urški na obisk’’. S starejšimi otroki naveže Urška stik tako, da jih kaj vpraša in se z njimi pogovarja, pri dojenčkih ali celo novorojenčkih pa leži bolj na starših, da je njihov otrok med snemanjem sproščen. Splošno dobro vzdušje med snemanjem je zelo pomembno, saj se pri otrocih še toliko hitreje pozna, če v trenutku snemanja niso .

 

Anekdote s snemanj ...

Urška doživi pri svojem delu ogromno zabavnih trenutkov! Format, ki ga nudi v svojem studiu je t.i. Cakesmash, kjer malčke fotografira s torto. Ker zelo mali otroci sladkarij še niti ne poznajo, se torte ne veselijo vedno takoj. Zgodilo se je že, da so se malčki torte sprva celo bali ali pa so tolkli po njej, ne da bi vedeli, kako slastna je!

 

Delo družinske fotografinje zahteva veliko prilagajanja strankam

Usklajevanje zasebnega in poslovnega življenja Urški ni lahko. Prilagodi se časovnim zahtevam strank, zato pogosto dela tudi med vikendi. Lahko pa reče, da zdaj v primerjavi s prej veliko bolj pazi na to, da skrbi zase.

 

Osebna rast v vlogi mame

Urška si ni predstavljala, da bo starševstvo kdaj tako pozitivno vplivalo nanjo v smislu osebne rasti. Pravi, da ji otroci nastavijo ogledalo na vsakem koraku in predvsem starejši sin ji lepo pokaže, na čem mora tudi sama še delati.

 

Nasvet (bodočim) mamicam

‘’Naj pri vzgoji poslušajo sebe. Fino je biti iskren do sebe in ugotoviti, česa si res želiš ter kakšne so tvoje vrednote, in ravnati v skladu s tem.’’

 

 

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts Spotify Google Podcasts 

 

Pablo

Začetek jesenskih dni pomeni za medvedka Pabla čas priprav na zimo. Njegov sijoč kožušček mu ob zgodnjem prihodu večera sveti pot domov, malčkom pa nudi dan in noč toplo crkljanje. Je izredno mehka ninica, oblikovana in ročno narejena v Sloveniji, iz najboljših materialov. 

KUPI MEDVEDKA PABLA ➝

 

 

 

 

 

Komentiraj