📓 DOJENČKOVA OBUTEV OD ROJSTVA DO PRVIH KORAKOV

Prav neverjetno je, v kakšni meri se odvije dojenčkov razvoj v prvem letu življenja. To obdobje je polno izredno pomembnih mejnikov, ki jih prej ali slej usvoji vsako dete. Kot smo že pisali v zapisu o gibalnem razvoju, se je treba zavedati, da se ta zgodi sam, če ima dojenček za to dovolj priložnosti. Manj pozornosti, kot starši posvečamo pripomočkom za dojenčka, več časa lahko namenimo otroku in njegovi prosti igri ter premikanju v prostoru. In podobno je pri obutvi - dlje, kot bomo pustili otroka bosega in bolj, kot bo njegova obutev posnemala boso nogo, več koristi bo imel.

Dojenčkov gibalni razvoj v prvem letu starosti

Razvoj v prvem letu življenja na kratko 

Sprva bo naš dojenček večino časa ležal na hrbtu in se učil nežnih premikov glave. Počasi se bo začel obračati na bok, kmalu mu bo uspel aktiven obrat na trebuh. Nato se bo uril v pasenju kravic in vedno bolj spoznaval svoje roke. Odrivanje od podlage ga bo kmalu pripeljalo do suverenega pivotiranja in premikanja po trebuhu. To je pomembno izhodišče za samostojno sedenje, ki ga nikakor ne smemo prehitevati. 

Na tej točki bo že veliko bolje obvladal svoje telo in komaj brzdal svojo radovednost, zato ga bo želja po raziskovanju počasi pripeljala do kobacanja. Gre za najpomembnejši mejnik v prvem letu, saj dojenček takrat razvija izjemno pomembne nevronske povezave. S kobacanjem pridobiva neprecenljive izkušnje in se uči ravnotežja, koordinacije rok in nog, stabilizacije trupa in drugih fukcij, ki so temelj za samostojno hojo. 

Prva obutev - bosa noga

Vse zgoraj navedene spretnosti bo dojenček najbolje in najlažje usvojil pod dvema pogojema. Na trdni ravni podlagi in bos. Strokovnjaki svetujejo, da namesto v počivalnik in nosilko raje investiramo denar v kvalitetno, nedrsečo podlogo za tla. Otroka pustimo čim več časa na njej - lahko jo uporabimo za igro, plazenje, tudi previjanje in celo dnevno spanje. Na ta način bo imel dojenček na voljo optimalno podlago, od katere se lahko odriva in mu na njej ne drsi. 

Iz istega razloga je (sploh v najzgodnejših) mesecih pomembno, da je doma čim več in čim dlje bos. Če smo sredi zime, je seveda potrebno poskrbeti, da mu je dovolj toplo. Lahko mu nadenemo bodisi nedrseče nogavičke bodisi mehke copatke. Vsekakor mora biti nogica še vedno svobodna in neutesnjena, da ga obutev ne ovira pri igri, plazenju in kobacanju. Prav tako je priporočljivo, da otroku omogočimo čim več bose hoje po različnih podlagah, npr. travi, mivki in drobnih kamenčkih, da ima možnost ravnotežnostnega odzivanja s stopali in prsti.  

Ali se dojenčkovo stopalo razlikuje od stopala odraslega človeka?

Da! Razlika je zelo pomembna. Dojenčkovo stopalo je v večji meri sestavljeno iz hrustanca, ki ga sčasoma nadomestijo kosti. Če s slabimi čevlji deformiramo hrustanec, bodo deformirano obliko kasneje prevzele tudi kosti. 

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri dojenčkove obutve

Za zdrav razvoj dojenčkovih stopal in suverenega gibanja naj obuvalo torej čim bolj posnema boso nogo, kar omogoča razvoj stopala na čim bolj naraven način. Le na ta način se bo dojenček naučil pravilno stopiti na svoja stopala. 

Pomembno je, da je obutev:

  • tako mehka, da jo zlahka prepognemo čez polovico in zasukamo po diagonali med prsti in peto,
  • zračna in po možnosti iz naravnih materialov, da se stopalo v njej ne znoji, 
  • ne prevelika in ne premajhna; svetuje se med 0,5 cm do 1 cm prostora med palcem in konico čevlja,
  • udobna in dovolj široka tudi v predelu prstov (v preozkih čevljih se prsti ne morejo premikati in mišice zakrnijo),
  • raje z vezalkami kot z ježki,
  • z lahkim, ravnim in čim tanjšim podplatom (brez odebeljene pete),
  • brez opornic.

dojenčkova obutev od rojstva do prvih korakov

Oblačila iz roda v rod ja, čevlji raje ne

Če si mamice po eni strani rade priskočimo na pomoč z rabljenimi oblačili, naj to ne velja tudi za čevlje. Stvar je namreč v tem, da vsako stopalo oblikuje čevelj na svoj način. Ko je čevelj enkrat že ponošen, se bo težko prilagodil drugemu stopalu; se bo pa zato stopalo prilagodilo ponošenemu čevlju, kar je lahko škodljivo. Otrok lahko zaradi tega razvije slabši vzorec hoje, poleg tega pa se uporaba izposojenih čevljev odstvetuje tudi iz higienskih razlogov.

Najboljša obutev za dojenčke

Še iščete najboljše obuvalo za svojega dojenčka?

Juhu, pravkar ste ga našli! S ponosom vam povemo, da so naše Minimellows mokasinke prejele prestižno nagrado NAJBOLJŠE OBUVALO ZA PRVE KORAKE Junior Design Awards, ki šteje med najboljša priznanja v otroški branži. To je potrditev, da niso le trpežne, ampak tudi izjemno mehke, zračne in po vrhu vsega še čudovito oblikovane. So ročno izdelane v Sloveniji in narejene iz dojenčkom varnega, 100% certificiranega rastlinsko barvanega EU usnja. Na voljo so v različnih barvah in motivih - tako za deklice kot dečke. Prepričajte se sami! ;)

Poglej mokasinke

Komentiraj