🎧 KAJ ZARES POTREBUJEMO OB ROJSTVU OTROKA

V četrtem podcastu se je Ajdi ponovno pridružila Janja iz Pedosane, centra gibalnega razvoja dojenčkov in otrok. Tokrat je beseda tekla o prvi opremi in pripomočkih, ki jih zares potrebujemo ob rojstvu otroka. V poplavi reklam je namreč velikokrat težko oceniti, kaj otroček dejansko potrebuje. Poklepetali sta o gnezdecih, spalnih vrečah, vozičkih, nosilkah, avtosedežih, otroških stolčkih in počivalnikih ter pokomentirali, kaj od tega je nujno in kaj ne.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

Kateri kos opreme je po mnenju Pedosane ključen ob prihodu dojenčka? 

Prvi dve nujni stvari, ki ju priporoča Janja, sta voziček in kvalitetna (nedrseča) blazina za na tla. To sta dva glavna kosa opreme, ki bosta res veliko v uporabi, zato je smiselno, da vanju investiramo. 

Kako naj dojenček spi - v svoji postelji, v gnezdecu ali med staršema?

Na to vprašanje ni pravilnega odgovora - pomembno je, da si starši oz. mamice naredijo tako, kot jim ustreza. Dejstvo je, da je še posebej v prvih mesecih dojenčku prijetno, da je z nečim obdan in da vonja mamico. Tukaj je lahko odličen pripomoček ninica, ki ga spominja na vonj, nežnost in toplino mame. Predno jo mamica da dojenčku, naj jo za kakšni dve uri položi na svoje prsi pod majico, da se navzame njenega vonja. Ne glede na to, ali imamo gnezdece ali ne, je fino, da dojenčka z odejico dobro pokrijemo, da je obdan z vseh strani in da ima tudi roke ob telesu.

Ali je povijanje dobro za otroka? 

Z vidika gibalnega razvoja mora dojenček imeti možnost, da se premika. Po eni strani jim od začetka paše, da so prijetno obdani - bodisi poviti v tetra plenico bodisi pokriti samo z odejico, saj se zaviti v klobčič počutijo varno in domače. Zato jim tudi paše biti v naročju, kjer so prijetno stisnjeni ob mamico. Po drugi strani pa se lahko dojenček, če je zavit v fiksnem položaju in se ne more premakniti, od tega tudi zbuja.

Pri spanju je sicer priporočljivo odlaganje dojenčka na bok, vendar je povsem normalno, da se med spanjem premakne in obrne npr. na hrbet. V tem primeru ga v tem položaju pustimo spati naprej in ga ne popravljamo nazaj na bok.

Spalna vreča - ja ali ne?

Če starši opazijo, da se dojenček veliko zbuja, lahko poskusijo uvesti spalno vrečo. Morda je vzrok v tem, da zbrca odejico s sebe in ga zato zebe. S spalno vrečo pa je ves čas enako pokrit in ima občutek varnosti, saj je prijetno obdan z vseh strani. Mnogim dojenčkom to zelo paše in posledično tudi boljše spijo. 

Kaj pa nosilke, so priporočljive ali jih stroka odsvetuje?

Strokovnjaki na področju gibalnega razvoja nad nosilkami niso preveč navdušeni. Vzrok je prisiljena drža, v kateri je dojenček, ko je v nosilki. Dokler še ne sedi sam in ni sposoben dobre poravnave svojega telesa, se uporaba nosilke odsvetuje. Prisilni pokončni položaj (ker pač mamica stoji pokonci) lahko namreč vodi do zakrivljenosti trupa v levo ali desno, glava je večino časa obrnjena v eno smer. Veliko bolje za dojenčka je, da čim več časa preživi na vodoravni podlagi, najbolje na blazini na tleh.

Gugalniki, počivalniki - kako radi jih imajo dojenčki?

Gugalnik vsekakor ni del obvezne opreme. Če ga imajo starši doma, naj ga uporabljajo zgolj za krajši čas. Odsvetuje se, da dojenčka odlagamo v počivalnik, ko se uspava, in ga tudi ne pustimo v njem, ko enkrat zaspi. Prav tako ni priporočljivo, da je v njem večino časa čez dan, da lahko mamica vmes počne ostale stvari. Otrok je v počivalniku namreč  popolnoma ležeren in v fiksni poziciji na hrbtu, kar pomeni, da se ne more obračati, odrivati ali dvigovati. Gibalno na ta način ne more napredovati. 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu vozičkov?

Na trgu je ogromno vozičkov in vsak ima svoje karakteristike. Janja svetuje, da izberete takega, kijer ima športni del vozička obliko 90-stopinjskega kota med medenico in koleni. Ne glede na naklon športnega dela mora ta kot ostati enak. 

Kdaj je primerno košaro na vozičku zamenjati za športni del?

Optimalen čas za menjavo košare v športni del je takrat, ko je dojenček že sposoben poravnave telesa, ko zna kontrolirati svoje telo, dobro pivotira, se postavlja na vse štiri (okoli 6+ mesecev). Če košaro zamenjamo prej, lahko zaradi previsokega naklona dojenček zleze v levo ali desno in to slabo vpliva na razvoj hbrtenice. V športnem delu vozička se dojenček namreč ne more več obračati, ne more na bok ali na trebuh. Zato naj bo dojenček čim dlje v košari, saj je za njegov gibalni razvoj to veliko bolj priporočljivo. 

Kdaj pa dojenčka v športnem delu začnemo voziti pokonci? Šele takrat, ko se že usede sam in se lahko oprime varnostnega loka pred seboj in ob tem balansira. Torej ko več samo ni naslonjen in pasiven, ampak že lovi ravnotežje. Do takrat pa naj bo športni del v polležečem položaju s podprto medenico. Če voziček nima 90-stopinjskega kota med hrbtom in stegnom, naj starši dojenčku pod kolena položijo debel svitek tetra pleničk, da dobijo ta kot.

Kaj pa avtosedeži - je dovolj, da jih izberemo glede na varnostne teste?

Prav je, da starši najprej pogledajo varnostne teste in na podlagi tega nabavijo avtosedež. So pa tukaj še drugi pomembni vidiki varnosti, recimo pravilen položaj otroka, ustrezna oblačila (ne preveč debelih plasti), pozicija varnostnega pasu. Če je otrok preveč oblečen, je med njegovim telesom in pasom lahko tudi do 1 cm prostora, kar je ogromno! To je lahko vzrok, da v primeru trka pride do hudih posledic, saj pas ni pritrjen tesno ob otroku. Kot drugo, varnostni pas mora potekati z vrha ramenskega obroča in ne nižje. Če je otrok preveč oblečen, lahko pas zdrsne nižje na ramenski del, zaradi česar lahko otrok ob trku spet utrpi hude telesne poškodbe. In tretja stvar - stolček mora biti dobro podprt s snemljivimi podpornimi blazinami za trup in medenico. Z rastjo otroka se te blazine nato snamejo.

Če dojenček v lupinici oz. avtosedežu ni ustrezno podprt, je sključen, kar lahko zelo slabo vpliva na njegovo predihanost. Zdrs glave naprej namreč onemogoča dober pretok oskrbe s kisikom v možganih. Zato se priporoča maksimalno ura in pol vožnje v kosu, nato pa je potrebno narediti pavzo, odložiti otroka na ravno površino za 15 minut in nato nadaljevati pot.

In za konec še nasvet glede ustreznega stolčka za hranjenje

Pri uvajanju goste hrane staršem Janja svetuje, da jim dojenček na začetku sedi v naročju. Otroka poskušamo ves čas uvanjanja predvsem naučiti obnašanja za mizo, torej da med hranjenjem sedimo (in ne tekamo okoli ali ležimo). Pozicija v naročju in kasneje npr. trip trapu stolčku dojenčku omogoča dobro naravno gibanje v sedečem položaju (balansiranje, popravljanje položaja ob pomoči nog). Trip trap je za to primeren, ker ima samo dve polici, ki ju lahko po potrebi prestavljamo, ko otrok raste. Iz tega vidika je Trip trap je dobra dolgoročna naložba.

Odsvetujejo se zelo oblazinjeni stolčki, kjer so dojenčki preveč fiksni in pasivni; pa takšni, kjer ni naslona za noge, tako da jim noge visijo v zraku. Prav tako ni priporočljivo hranjenje v počivalniku zaradi polležeččega položaja. 

Naj bo glavno vodilo zmernost

Zanimivo je torej, da dojenček ob rojstvu res ne potrebuje veliko. Preden nabavimo najrazličnejše pripomočke, je pametno premisliti, če jih bomo res potrebovali. Velja pa tudi tukaj kot pri vseh ostalih stvareh upoštevati zdravo pamet in načelo zmernosti - pretiravati ni dobro z ničimer. Največ za otrokov gibalni razvoj lahko torej storimo že samo z nakupom kvalitetne blazine za tla in ga nanjo čim več tudi odlagamo. Zakaj je to dobro, pa je Janja povedala že v drugi epizodi, ko smo govorili o gibalnem razvoju dojenčkov.

Poslušaj tudi na: Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts 

Poglej kolekcijo za novorojenčke tukaj

Komentiraj